Bitcoin og en verden av regler uten herskere

Del denne artikkelen

Beregnet lesetid: 4 minutter

Forfatter: Hermann Vivier | Utgitt: 20/04/22 | Original: Bitcoin And A World Of Rules Without Rulers


Mennesker, for det meste, vet alle hva rettferdighet betyr. Selvfølgelig er vi ikke enige med hverandre: Hvem skal si hva som er og ikke er rettferdig? Vi er ikke engang enige om hvorvidt vi skal strebe for en mer rettferdig verden eller bare akseptere at den ikke er rettferdig og fortsette med det.

Men de aller fleste har sin forståelse av konseptet, selv om det skiller seg fra alle andres. Det er grunnlaget for det vi generelt refererer til som vår samvittighet, og det utgjør en del av vår menneskelige natur.

Det gir oss en følelse av rett og galt og kan tjene som en sterk motiverende kraft, noen ganger til og med overvinne trangen til selvoppholdelse, til tross for at det ofte er umulig å forklare samvittighetsfulle konklusjoner i rasjonelle uttrykk.

               Reklame                                                             

Nå, mer enn noen gang før, forteller min samvittighet meg (med eskalerende hastverk) at noe er alvorlig galt. Og denne tanken er ikke ny. Det var det som førte til at jeg kjøpte meg inn i bitcoin i utgangspunktet. Både økonomisk og ideologisk, kanskje før jeg i det hele tatt skjønte det grunnleggende i nettverket. Noen vil kalle det uansvarlig, og kanskje er det det, men det var ikke første gang jeg tok en beslutning basert på samvittighet, og det vil ikke være den siste. Enda viktigere, samvittigheten er også det som førte til at jeg dedikerte meg til å spre kunnskap om Bitcoin.

Det er flere røde flagg enn noen gang før, over alt. Den siste utviklingen bidrar bare til å øke pressen på følelsen jeg nesten begynte å bli vant til, helt til den ble hevet opp med flere hakk tidlig i 2020 og igjen tidlig i 2022. Jeg blir påminnet: «Ikke bli tilfredsstilt. Hold fokus på det du har forstått om problemet.» Det er min samvittighet som snakker til meg. Og det den sier oppsummeres av det som er skrevet mellom linjene i en nylig artikkel delt av presidenten i El Salvador, Nayib Bukele, i sin tweet. Han var forvirret om artikkelens konklusjon om at Bitcoin «gjør verden litt vanskeligere å kontrollere».

Bitcoin offers an opportunity for society to move toward systems of clear, easy-to-understand rules instead of our current system of rulers.

Hensikten med denne artikkelen er å virkelig prøve å belyse og forenkle det punktet, som er det jeg har forstått om problemet vi står overfor. For uten å forstå problemet, løper vi bare rundt i sirkler.

Problemet er styring og det faktum at det i sin nåværende form ikke er rettferdig, men ikke i seg selv. Problemet er et resultat av dynamikken til globale aktører som inntar uholdbare posisjoner. Og selv om vi kanskje ikke alle er enige om den spesifikke betydningen av det begrepet «rettferdighet», inkludert alle dets finesser, tror jeg det er noen grunnleggende prinsipper som er kodet inn i oss.

               Reklame               
                                              

Bitcoin offers an opportunity for society to move toward systems of clear, easy-to-understand rules instead of our current system of rulers.

Bitcoin offers an opportunity for society to move toward systems of clear, easy-to-understand rules instead of our current system of rulers.

Bitcoin offers an opportunity for society to move toward systems of clear, easy-to-understand rules instead of our current system of rulers.

Nå, ta et dypt pust og legg dine personlige meninger om WikiLeaks til side. Problemet (og løsningen) er verken WikiLeaks eller den amerikanske regjeringen. I denne sammenhengen tjener det bare som et eksempel for å prøve å peke på problemet, som er dynamikken i spillet: Menneskene som har blitt satt i posisjonen til å bestemme over planeten ønsker også å være en spiller i spillet. Og hvis det er én ting vi alle kan være enige om, så er det dette: Når dommeren begynner å sparke ballen rundt, har spillet mistet all mening. Spesielt hvis dommeren er den sterkeste spilleren på banen og, fordi han er menneske, avhengig av det kraftigste stoffet av alle, makten selv.

Bitcoin offers an opportunity for society to move toward systems of clear, easy-to-understand rules instead of our current system of rulers.

Løsningen er åpenbart ikke å erstatte den kraften med en annen versjon av seg selv. Skulle USA fortsette sin tilbakegang på verdensscenen, ser Kina ut til å ta dens plass. Som Lyn Alden påpekte i en nylig «What Bitcoin Did»-podcast, er Kina det eneste landet som virkelig kan dra nytte av denne nåværende krigen. Men ingen ønsker å leve i en verden dominert av det kommunistiske Kina og dets fullstendige ignorering av individuell frihet og menneskerettigheter.

               Reklame               

                                              

I stedet kan løsningen være å bare ta i bruk systemer uten herskere. «Vent. Hva?! Du mener anarki?!»

Nå igjen, ta et dypt pust og legg til side det du tror du forstår om ideen om en verden uten herskere. Jeg foreslår ingen spesiell løsning her. Jeg prøver bare å ramme inn mulighetene.

               Reklame                                                             

Vurder Bitcoin.

Jeg antyder ikke at Bitcoin fikser alt. Og jeg antyder ikke at teknologien som brukes i Bitcoin på noen måte er brukbart for noe annet system. Jeg antyder ikke engang at det er en løsning på styringsproblemet fordi jeg tror ikke det er en. Ikke ennå.

Det jeg antyder er at det oppfattede behovet for herskere er problemet, og ikke løsningen, som så mange ser ut til å tro. Det er klart at herskerne ikke kan holde seg til reglene, og i stedet ender de opp med å regjere i henhold til deres egen beste interesse og ikke i interessen for å holde spillet rettferdig.

Selv om løsningen kanskje ikke er åpenbar, er retningen vi trenger å bevege oss i klar. Vi må bevege oss mot regler i stedet for herskere. Takket være Bitcoin er et slikt system ikke lenger umulig å tenke seg.

               Reklame               
                                              

Bitcoin er bare en dataprotokoll designet for å gjøre rede for sending og mottak av betalinger. Ikke noe mer. Men sett fra et mer abstrakt perspektiv, burde det være klart at det også er et eksempel på den typen systemer som må bygges hvis vi ønsker å overleve og trives.

Jeg vet ikke hva disse systemene er fordi de ikke er bygget ennå, ikke i stor skala ihvertfall. Men takket være Bitcoin kan jeg gjette på hvordan de vil se ut når de er bygget. Strukturene deres vil være rettferdige. Det vil være gjennomsiktig. Reglene vil være klare, enkle å forstå, men ikke enkle å endre. Det vil være frivillig å delta. Det vil være håndhevbare regler, men disse reglene vil ikke bli håndhevet av enkeltpersoner eller små grupper som er utsatt for manglene i den menneskelige naturen.

Jeg håper virkelig vi kan bygge disse systemene, fordi alternativene helt klart ikke fungerer. Hvis noe er klart, er det dette: Menneskelig natur kan ikke stoles på med makten til å bestemme.

Dette er et gjesteinnlegg skrevet av Hermann Vivier. Uttrykte meninger er helt deres egne og reflekterer ikke nødvendigvis meningene til Bitcoinplassen.

               Reklame