Du er ikke forberedt

Del denne artikkelen

Beregnet lesetid: 5 minutter

Forfatter: Knut Svanholm | Utgitt: 21/05/20 | Original: You Are Not Prepared


YOU ARE NOT PREPARED

… ropte demonjegeren Illidan Stormrage i traileren til World of Warcraft sin første utvidelse «The Burning Crusade», for omtrent et tiår siden. Selskapet bak multiplayer online rollespillet, Blizzard Entertainment, virket absolutt underforberedt på den kraftige økningen i abonnementer på spillet som fulgte i løpet av de neste par årene. Spillets servere var fulle og spillere opplevde forsinkelser og påloggingsproblemer i flere måneder.

På sin topp hadde World of Warcraft rundt tolv millioner abonnenter. En større befolkning enn Norge, Danmark og Island til sammen. Den hadde også den største økonomien i spillet av enhver virtuell verden, og hele etasjer med skyskrapere i Kina var dedikert til selskaper bestående av «gullbønder» som solgte valutaen i spillet på svarte markeder over hele verden. Blizzard, som fungerte som Azeroth sin sentralbank, tok snart tiltak for å forhindre denne typen oppførsel og begynte å forby kontoer som ikke fulgte reglene deres. Senere finjusterte de også spillmekanismene og gjorde gull i spillet mindre viktig og dermed mindre verdifullt for spillerne. Nå, hva har alt dette med Bitcoin å gjøre?

Først av alt gir økonomien i spillet til World of Warcraft oss en perfekt metafor for hvordan sentralbankfolk dikterer oppførselen til deltakere i en økonomi. De har enorme krefter og kan bruke dem når de måtte ønske det, til å forandre folks liv ved å tukle med insentiver. Blizzard ville sannsynligvis ha latt sine in-game-markeder løpe fritt, hvis det ikke var for all reguleringen som påvirket deres evne til å tjene på det mange land anså for å være ulovlige transaksjoner med gullbøndene. De ønsket også å ha ansvaret for sin egen skapelse, akkurat som nasjonalstater gjør. For det er det de er. Skapelser. En nasjon er bare en idé. Intet mer, intet mindre.

               Reklame                                                             

Ideer kan være veldig kraftige. Bortsett fra disse tingene, kan ropet fra Mr. Stormrage, «Du er ikke forberedt!», være en advarsel til alle oss Bitcoinere også! Vi er akkurat i ferd med å gå inn i et nytt bull run, og prisspådommene er mange og brede. Noen mennesker tror vi er på vei mot under 10 000 dollar-nivåer igjen før et nytt bull run begynner. Andre sier vi kan forvente nivåer som 100 000 dollar, 300 000 dollar eller enda høyere enn det. Men det er ett mulig scenario som de fleste av oss ikke engang har våget å vurdere. Hva om neste bull run utløser hyperbitcoinisering?

Hyperbitcoinisering er definert av Nakamoto Institute som «en frivillig overgang fra en underlegen valuta til en overlegen en, og dens adopsjon er en serie individuelle handlinger av entreprenørskap i stedet for en enkelt monopolist som styrer systemet.» Med andre ord er det begivenheten der fordelene med Bitcoin blir ubestridelige, og alle ønsker å få en del av verdens første digitale kake før det er for sent. En FOMO-syklus av enestående størrelse. En hendelse aldri før sett i historien. En hendelse som vil gjøre annenhver valuta stort sett ubrukelig. Det høres langt søkt ut, men det er en sjanse for at neste Bitcoin bull run er vippepunktet.

Den tredje halveringen er bak oss, og det tar nå nettverket omtrent 90 sekunder å lage en enkelt ny bitcoin. Dette betyr at hele verden må kjempe for denne nye bitcoinen i minst ett og et halvt minutt før det er en annen å kjempe for. Ingen vet hva dette egentlig betyr. Men det kan bety slutten på verden slik vi kjenner den og begynnelsen av en ny æra. Hvis frykten for å gå glipp av Bitcoin begynner å skremme institusjonelle investorer og nasjonalstater, vil vi se “fanges dilemma” spille ut foran øynene våre. En begivenhet så bisarr at det nesten er umulig å forestille seg hvordan den vil se ut. Se for deg at prisen på en bitcoin dobles hver uke. 60k USD, 120k, 240k, 480k, 960k, 2 mil, 4 mil, 8 mil, 16 mil og så videre. Til å begynne med vil du være veldig glad for at dine bitcoins nå tilsvarer en sum penger som er stor nok til å betale ned hele boliglånet ditt. Men hva skjer når de kan kjøpe en liten by til deg? Når de ikke bare kan kjøpe deg venner, men hærer? Når du innser at du er rikere enn for eksempel Tibet?

Du er ikke forberedt!

Først av alt, i et scenario så bisarrt som hyperbitcoinisering, er det ekstremt viktig at du ikke bare eier dine egne private nøkler og et par maskinvarelommebøker, men at du kjører din egen full-node. Du må først og fremst sikre myntene dine, og for å gjøre det må du lese deg opp på mange ting, og du må begynne nå!

               Reklame               
                                              

For det andre må du være mentalt forberedt, slik at du ikke gjør noe dumt. Ikke bare det, men du bør nok lese deg opp om hva en massiv økning i rikdom kan gjøre med den menneskelige psyken. Dessverre har overgangen til en Bitcoin-denominert verden stor sannsynlighet for å være ganske voldelig. Maktene vil ikke gi opp kvelertaket på planeten lett, og du vil risikere å bli overrasket. Du er ikke forberedt!

Uansett hva hyperbitcoiniseringsplanen din er spiller ingen rolle så lenge du har en plan. Du bør tenke på disse tingene før de skjer. Et smart første skritt er sannsynligvis å prøve å bli kjent med noen Bitcoinere. Vi er en veldig vennlig og hjelpsom gjeng, så lenge du ikke begynner å spørre om shitcoins. Det er mange bitcoinere der ute, og jo flere av dem du kjenner, jo større er sannsynligheten for at dine bitcoins vil hjelpe deg når du står overfor et nytt paradigme.

Etter den uunngåelige resesjonen (eller til og med depresjonen) som vil følge i kjølvannet av pandemien-hvor-navnet-du-ikke-skal-uttale-engang, kan folks tro på deres regjeringer for alltid bli skadet i den grad de vil begynne å søke alternative løsninger. Et slikt alternativ er Bitcoin, og det er stor sannsynlighet for at Bitcoin kan være ditt eneste alternativ. Slottene vil åpne portene sine for de innbyggerne deres anser som verdige, og det å kjenne til et par Bitcoinere vil absolutt hjelpe. Vi er mange, og vi elsker frivillig samarbeid.

Som karakteren Petyr «Littlefinger» Baelish fra Game of Thrones sa da serien fortsatt kunne ses: “Chaos isn’t a pit. Chaos is a ladder.” Mange som prøver å bestige den mislykkes, og får aldri prøve igjen. Fallet knekker dem. Andre får en sjanse til å klatre, men nekter. De klamrer seg til riket, eller gudene eller kjærligheten. Illusjoner. Bare stigen er ekte.

Klatringen er alt som er.

               Reklame               

                                              

Ikke stol på, verifiser.

Du er ikke forberedt.

               Reklame                                                             

Men du kan være det, i det minste til en viss grad.

Dette er et gjesteinnlegg skrevet av Knut Svanholm. Uttrykte meninger er helt deres egne og reflekterer ikke nødvendigvis meningene til Bitcoinplassen.