Hvordan Bitcoin hjelper med å fikse korrupsjon i utenlandsk bistand

Del denne artikkelen

Beregnet lesetid: 2 minutter

Forfatter: Siby Suriyan | Utgitt: 03/02/22 | Original: How Bitcoin Helps Fix Foreign Aid Corruption


La oss snakke om den humanitære saken for bitcoin – spesifikt hvordan den løser problemer med regjeringskorrupsjon og hvordan den forbedrer effektiviteten til utenlandsk bistand.

Fra midten til slutten av 1900-tallet begynte vestlige land å investere tungt i utenlandsk bistand. I løpet av de siste fem tiårene har rike land donert mer enn 4 billioner dollar til fattigere land, med 60% fra regjeringer og resten som kommer fra private frivillige organisasjoner, private selskaper og veldedige stiftelser.

Selv om denne veldedigheten og fremvisningen av altruisme er inspirerende og gjør mye godt, er det mange hindringer i distribusjonen av bistand som hindrer den i å nå målet fullt ut.

               Reklame                                                             

Den første store hindringen er at utenlandsk bistand ofte distribueres av korrupte, autokratiske regjeringer. Disse herskerne tar penger fra toppen av bunken, gir dem til seg selv, vennene sine og lånetakerne før de gir resten til innbyggerne.

Det mest frekke tilfellet av utenlandsk bistandskorrupsjon er den tidligere presidenten i Kongo, Mobutu Seko.

Mobutu seek

Han stjal utenlandsk bistand og kjøpte flere herskapshus over hele Europa og bygde en flyplass ved sitt kongolesiske hjem, alt mens innbyggerne hans led under en forverret økonomi og dyp fattigdom.

mobuku seek airport

               Reklame               
                                              

mobuku seek home

Og i de tilfellene der penger ikke blir stjålet, kan bistand sakte slukes opp gjennom store byråkratiske mellommenn.

Studier tyder på at lekkasjeraten for utenlandsk bistand kan variere:

«I en Oxfam-studie kunne forskere bare bekrefte at 7% av 28 millioner dollar i amerikansk bistand ment for Ghana nådde sin destinasjon mellom 2013 og 2015.» – Alex Gladstein.

I andre tilfeller vil noen korrupte, diktatoriske regjeringer blokkere utenlandsk bistand, slik som tilfellet med land som Venezuela. Nylig ga vestlige land som USA hjelp til revolusjonære grupper i Venezuela, og som gjengjeldelse blokkerte det nåværende regimet utenlandsk bistand til innbyggerne deres og stengte banksystemet, og hindret folk i å få ressursene de trengte.

Du lurer kanskje på – Hvordan løser Bitcoin problemet med utenlandsk bistandskorrupsjon?

Vel, Bitcoin kutter ut mellommannen når du foretar transaksjoner. Med bitcoin er det ikke behov for myndigheter eller banker. Når du opererer med fiat, må penger overføres mellom ulike myndigheter og selskaper før de når sluttmottakeren. Og gjennom hver part som håndterer transaksjonen, tas penger av toppen og blir utsatt for mulig tyveri. Men når vi bruker bitcoin, kan du donere penger direkte til sluttmottakeren peer-to-peer, uten behovet for en mellommann. Dette er på grunn av blokkjeden. Hver gang en transaksjon foretas, registreres den på blokkjeden, som deretter kan nås av de relevante partene. Og informasjonen på blokkjeden lagres på en rekke datamaskiner, og holder alt desentralisert.

               Reklame               

                                              

btc is a decentralized network

Dette desentraliserte, frie systemet undergraver behovet for en mellommann for å administrere transaksjoner. Som et resultat er det umulig for korrupte utenlandske regjeringer å blande seg inn i hjelp ment for folket. Så hvis du ønsker å donere til den pro-demokratiske bevegelsen i Venezuela, kan du gjøre det med bitcoin, uten å måtte bekymre deg for at det nåværende regimet skal stjele pengene dine.

Mens ideen om omfattende statlig korrupsjon og frysing av bankkontoer virker rart for de fleste nordmenn og vestlige befolkninger, er dette problemer som milliarder av mennesker over hele verden må tåle. Bitcoin blir i økende grad et fyrtårn av håp for frihetskjempere og fattige samfunn.

               Reklame                                                             

Dette er et gjesteinnlegg skrevet av Siby Suriyan. Uttrykte meninger er helt deres egne og reflekterer ikke nødvendigvis meningene til Bitcoinplassen.