Fem grunner til at Bitcoin vil erstatte bankkort

Del denne artikkelen

Beregnet lesetid: 7 minutter

Forfatter: Emmanuel Awosika | Utgitt: 16/04/22 | Original: Five Reasons Bitcoin Will Replace Credit Cards


I motsetning til noen spådommer, er Bitcoin raskt i ferd med å bli et akseptert middel for å utføre transaksjoner. Store selskaper som nettbutikken Overstock.com og mobilleverandøren AT&T tillater allerede kunder å betale med bitcoin. Og listen over virksomheter som aksepterer bitcoin fortsetter å vokse hver dag.

På et grunnleggende nivå beviser denne trenden at bitcoin ikke er en ubrukelig virtuell valuta som kritikere elsker å hevde, men den representerer også noe mer grunnleggende: Bitcoin sitt potensial til å erstatte eldre betalingsystemer som Visa og MasterCard.

Kanskje dette kan høres tvilsomt ut, men det er mange fordeler som Bitcoin tilbyr både forbrukere og selgere. Og hvis du vet noe om den kreative ødeleggelsen som er iboende i kapitalistiske samfunn, er det bare et spørsmål om tid før Bitcoin erstatter bankkort.

               Reklame                                                             

La oss se på anatomien til bankkort og Bitcoin-betalinger før vi fremhever forskjellene mellom dem begge.

Hvordan fungerer bankkortbetalinger?

Når du betaler for et produkt med bankkortet ditt på et salgssted, går ikke pengene direkte til selgeren, slik du kanskje tror. Selve prosessen er en slags dans, som involverer deg (kort-eieren), banken din, bankkortnettverket, forhandlerens bank og selgeren.

Her er et eksempel for å illustrere:

Se for deg at du (kort-eieren) betaler for et par joggesko med Visa-kortet ditt i Lars sin butikk i sentrum. I hovedsak gir du Lars (selgeren) tillatelse til å «trekke» betalingen fra kontoen din. Men denne betalingen må gå gjennom flere mellomledd før Lars får den.

               Reklame               
                                              

Først videresender bankkortnettverket (Visa) betalingsforespørselen til banken din. Deretter godkjenner banken din Visa sin forespørsel om å overføre penger fra kontoen din til Lars sin bank. Det siste trinnet innebærer at Lars sin bank godtar betalingen og setter inn penger på Lars sin konto.

Fra denne illustrasjonen kan du se at Visa bare er en aktør i betalingsnettverket. Det legger bare til rette for samhandling mellom ulike parter i økosystemet. Dette er et avgjørende faktum som mange har en tendens til å glemme, spesielt når de sammenligner Bitcoin med bankkort.

Hvordan fungerer Bitcoin-betalinger?

For å betale med bitcoin overfører du mynter fra lommeboken din til mottakerens adresse ved å signere transaksjonen med din private nøkkel. Betalingen registreres på Bitcoin-blokkjeden, som ligner en hovedbok som brukes til å registrere transaksjoner. Forskjellen er at denne hovedboken er offentlig og oppføringer ikke kan endres eller slettes.

I motsetning til bankkortet ditt «pusher» Bitcoin betalingen direkte til selgeren. Det er ingen tredjeparter involvert i behandlingen av transaksjonen, og det er grunnen til at Bitcoin er beskrevet i dens whitepaper som et «peer-to-peer elektronisk kontantsystem.»

Hvis vi bruker dette konseptet på det forrige eksemplet, vil du kanskje se hvordan Bitcoin-betalinger varierer.

               Reklame               

                                              

Hvis du vil betale Lars med bitcoin, er alt du trenger en lommebok som inneholder bitcoin og Lars sin offentlige adresse på blokkjeden. Deretter overfører du en bestemt mengde bitcoin til Lars sin adresse, og autoriserer transaksjonen med en digital signatur generert fra din private nøkkel.

Lars vil umiddelbart motta pengene i lommeboken så snart betalingen er bekreftet av minere, uten å vente på autorisasjons-, bytte- og oppgjørsprosessene som brukes i bankkort. Dermed er Bitcoin-betalinger som bankoverføringer – pengene går direkte fra kunden til kjøperen.

               Reklame                                                             

La oss nå undersøke og forstå hvordan Bitcoin sine funksjoner gjør det bedre å behandle transaksjoner.

Hvorfor bør Bitcoin erstatte bankkort?

Hastighet

Når man sammenligner Bitcoin med bankkort, fremhever kritikere ofte ulikheter i prosesseringshastighetene til begge systemene. For eksempel håndterer Visa 24 000 transaksjoner per sekund (TPS), sammenlignet med Bitcoin sin 5 til 7 TPS.

Imidlertid utelater slike sammenligninger mange viktige detaljer. Sveiping av bankkortet ditt setter ikke pengene automatisk inn på selgerens konto. I stedet bruker bankkortselskapene flere dager på å godkjenne og klarere betalingen.

Bitcoin er designet som et selvstendig bank- og betalingsnettverk. Du trenger bare å flytte mynter fra én adresse på blokkjeden til en annen hvis du betaler med bitcoin. Denne prosessen fullføres på 10 minutter eller mindre og gir endelig transaksjon, i motsetning til bankkortbetalingen din.

               Reklame               
                                              

Layer 2-løsninger som Lightning Network kan også skalere Bitcoin til hastigheter for å konkurrere med de raskeste betalingssystemene. Lightning Network avlaster transaksjoner fra hovedkjeden, reduserer transaksjonsbekreftelsestider og øker nettverkets TPS. Selv om bruken av Lightning Network fortsatt vokser, kan det potensielt forstyrre Visa og MasterCard i fremtiden.

Sikkerhet

Ulempen med å stole på flere parter, slik bankkortbetalinger gjør, er at det øker risikoen for et angrep. Når du skriver inn bankkortdetaljene dine på en nettside, autoriserer du det til å trekke penger fra kontoen din. Dette er ikke et problem hvis virksomheten er pålitelig, men hva skjer når en skruppelløs hacker stjeler den informasjonen?

Store bedrifter, inkludert Equifax, Neiman Marcus, Target og Marriott Hotels, har vært ofre for målrettede angrep designet for å stjele kundenes bankkortinformasjon. Disse tyveriene utsetter ofte kunder for risiko siden hackere kan bruke stjålne kortdetaljer for å gjennomføre uautoriserte kjøp.

Sikkerhetsrisikoen ved bankkortopplysninger omfatter også fysiske kjøp. Kortskimmere er beryktet for å stjele bankkortinformasjon fra salgssteder, som selvbetjente bensinpumper eller kasser i butikker. De kan tømme kontoene dine på få minutter med den informasjonen.

               Reklame               
                                              

Med unntak av beløpet og mottakerens adresse, krever Bitcoin ingen annen informasjon for å behandle en betaling. Du trenger bare å autorisere transaksjonen med en privat nøkkel – lagret trygt i lommeboken din – og det er det.

En hacker må kompromittere enheten din eller bruke sosiale ingeniørteknikker, for eksempel phishing, for å stjele nøklene dine og starte en Bitcoin-betaling. Imidlertid kan disse problemene enkelt unngås ved å legge merke til falske nettsteder, oppbevare nøkler trygt eller bruke en multisig-lommebok.

Bedriftseiere kan også dra nytte av Bitcoin sitt sikre nettverk. Den irreversible naturen til Bitcoin-betalinger forhindrer ‘chargeback-svindel’, der kjøpere mottar varer og kansellerer betalingen senere. Bedrifter vil ikke få oppgaven med å beskytte sensitiv bankkortinformasjon, noe som eliminerer behovet for kostbare overholdelsestiltak for betalingskort-industrien.

Lavere transaksjonsgebyrer

Bankkortleverandører tar gebyrer for behandling av betalinger, som kan være så høye som 3% av det opprinnelige kjøpet. Siden noen selgere har lave fortjenestemarginer, har de ofte ingen annen mulighet enn å overføre disse kostnadene til kundene.

Bitcoin er heller ikke billig; transaksjonsgebyrene kan øke, men Layer 2-løsninger som Lightning Network kan løse dette problemet. Mediangebyret for å behandle en transaksjon på Lightning Network er én satoshi, tilsvarende 0,00000001 BTC eller 0,003kr. Med så lave kostnader er det lett å forstå hvorfor bedrifter er opptatt av å integrere Lightning-drevne Bitcoin-betalinger i inntektsmodellen sin.

Billige transaksjonsgebyrer kommer både bedrifter og kunder til gode. Bedriftseiere vil ikke ha gebyrer som tærer på fortjenestemarginene deres, mens kunder kan betale for produkter uten å ta på seg ekstra kostnader. Hvis det høres ut som en vinn-vinn-løsning, begynner du å se den sanne verdien av Bitcoin.

Redusert papirarbeid

Du kan ikke bare gå inn i en bank, si «Hei, kan jeg få et bankkort?» og forvente at en på magisk vis dukker opp. Nei. Hver bank du besøker vil få deg til å fullføre en langvarig registreringsprosess før de utsteder et kort. Prosessen er den samme, om ikke lenger, for selgere som ønsker å sette opp salgssteder hos en bankkortleverandør.

Med Bitcoin er alt du trenger å gjøre å sette opp en lommebok og generere nøklene dine for å begynne å motta og sende betalinger. Det er mange gratis Bitcoin-lommebøker du kan bruke, enten som mobilapplikasjoner, desktop-programvare eller webapplikasjoner. Og registreringsprosessen er vanligvis enkel nok for selv de mest ikke-tekniske personer.

Fordelene med Bitcoin sin simplisitet virker kanskje ikke åpenbare, spesielt hvis du bor i et vestlig land med velordnede banksystemer. I utviklingsland, der ting som å opprette en bankkonto eller få et bankkort nesten er umulig for de fleste individer, er Bitcoin sitt peer-to-peer kontantsystem en gave fra himmelen.

Bitcoin kan forbedre handelen ved å la enkeltpersoner uten en bank betale for produkter forutsatt at de har en internett-tilkoblet mobilenhet. Det kan også gjøre det enklere for små bedrifter å sette opp betalingskanaler uten det vanlige papirarbeidet.

Personvern og anonymitet

Av design er Bitcoin-transaksjoner pseudonyme: blokkjeden registrerer bare de offentlige adressene til partene og beløpet som utveksles. Ingen kan vite hvem du er eller hva du har betalt for ved å slå opp en transaksjon på blokkjeden.

Mange forbinder Bitcoin sine anonyme transaksjoner med høyreekstreme, terrorister eller andre kriminelle som trenger å omgå tradisjonelle banker. Men selv vanlige folk som kjøper lovlige varer vil kanskje ikke ha identiteten deres knyttet til kjøp av forskjellige grunner.

For eksempel vil en person som kjøper et voksenleketøy på nettet foretrekke en mer diskret betalingsmetode enn et bankkort. Dessuten har betalingsleverandører vært kjent for å blokkere kjøp av produkter som marihuana i land hvor dette egentlig er lovlig.

Selv om du ikke gjør transaksjoner som må holdes private, bør du tenke deg om to ganger før du kjøper varer på nett. Det er en åpen hemmelighet at bankkortselskaper selger brukerdata til annonsører og driver med annonsemålrettingskampanjer.

Hver gang du betaler online med bankkortet ditt, bruker noen disse dataene til å målrette deg med annonser. Bestilte en Dyson-støvsuger i går kveld? Da kan du forvente noen «Beste støvsuger for hjemmet ditt!» annonser som dukker opp hver gang du åpner en nettside.

Bedrifter lagrer ikke informasjonen din når du betaler med bitcoin, så du kan foreta kjøp i fred. De kan heller ikke selge dataene dine til annonsører, så nettleseren din er ikke i ferd med å bli fylt med påtrengende annonser.

Siste tanker

Selv om Bitcoin får mye negativ presse, kan dens verdi som et effektivt betalingssystem ikke nektes. For bedrifter betyr å akseptere bitcoin-betalinger å redusere ventetiden for transaksjoner, redusere chargeback-svindel og betale lavere behandlingsgebyrer. For kjøpere tilbyr Bitcoin en sikker, privat, rask og enkel måte å betale for produkter og tjenester.

Med nye forbedringer som Lightning Network vil aksepten av bitcoin-betalinger bare fortsette å vokse. Med tiden kan Bitcoin gjøre både forbrukere og selgere en tjeneste og avslutte monopolet til bankkortleverandører.

Dette er et gjesteinnlegg skrevet av Emmanuel Awosika. Uttrykte meninger er helt deres egne og reflekterer ikke nødvendigvis meningene til Bitcoinplassen.