Er Bitcoin for tregt?

Del denne artikkelen

Beregnet lesetid: 1 minutter

Forfatter: Arman The Parman | Original: Bitcoin is too slow?


Når noen gir 100 000 000 USD til noen andre, gjøres det vanligvis elektronisk. Ingen fysisk verdi flyttes i utgangspunktet. Det kan gjøres umiddelbart, men det er ikke endelig oppgjør. Sluttoppgjør er irreversibelt. Saldoene til banker mellom hverandre gjøres opp gjennom sentralbanken, eller med fysiske eiendeler – banken kan leie en pansret lastebil med to sikkerhetsvakter med våpen, og de kan da flytte $100 000 000 kontanter eller gull til en annen bank. Det er dyrt; det er tregt.

Når noen kjøper kaffe med et VISA-kort, skjer transaksjonen umiddelbart. Ingen fysisk overlevering skjer. Bare tall på en sentral datamaskin et sted. Noen sin bank skylder en annen sin bank noen få dollar til. Det er greit, det er ikke en stor risiko. Hvem vet når rebalansering skjer mellom VISA og selgere og deres respektive banker? Det spiller ingen rolle. Poenget er at det ikke er med hvert salg, men samlet. Og den eventuelle rebalanseringen krever en pansret lastebil, og det er tregt og dyrt.

En Bitcoin-transaksjon er like sikker og like endelig som en levering med en pansret lastebil fra en bank til en annen. Faktisk er det MER sikkert. Spesielt hvis du venter på 6 bekreftelser (rundt 1 time).

               Reklame                                                             

Så det viktigste er å sammenligne epler med epler. En Bitcoin-transaksjon tar 10 minutter, eller en time hvis du ønsker mer trygghet. Sammenlignet med mange dager i banksystemet. Bitcoin er ikke for tregt. Det er urimelig å sette betingelsen «Bitcoin-sluttoppgjør må være like raskt som VISA» for at Bitcoin skal anses som en suksess.

Hva med små betalinger? Igjen, sammenligne epler med epler. En VISA-betaling tar sekunder. Det er et lag to-system på toppen av basislaget, fiat-penger. For Bitcoin er betalingssystemet på lag to Lightning Network, som er like raskt og sikrere enn VISA. Du trenger ikke bruke det, men for små og raske betalinger er Lightning Network ideelt.

Dette er et gjesteinnlegg skrevet av Arman The Parman. Uttrykte meninger er helt deres egne og reflekterer ikke nødvendigvis meningene til Bitcoinplassen.