Bitcoin er språket til internett

Del denne artikkelen

Beregnet lesetid: 7 minutter

Forfatter: Dominic Frisby | Utgitt: 19/05/22 | Original: Despite the crypto crash, bitcoin still has a bright future


Du kan kalle det kabelen som endret historien.

På midten av 1800-tallet var det forskjellige forsøk på å legge kabler over Atlanterhavet mellom Irland og USA

Det tok flere fiaskoer, mange konkurser og over 10 år før de fikk det rett, men til slutt lyktes de. Den 27. juli 1866 sendte dronning Victoria en melding til USAs president Johnson. Her er det den sa:

               Reklame                                                             

Osborne, 27. juli 1866

Til presidenten av USA, Washington

Dronningen gratulerer presidenten med den vellykkede gjennomføringen av et prosjekt som hun håper kan tjene som et ekstra unionsbånd mellom USA og England.

Johnson svarte:

Executive Mansion

Washington, 30. juli 1866

Til Hennes Majestet Dronningen av Storbritannia og Irland

USAs president erkjenner med dyp tilfredsstillelse mottakelsen av Hennes Majestets utsendelse og gjengjelder hjertelig håpet om at kabelen som nå forener den østlige og vestlige halvkule kan tjene til å styrke og opprettholde fred og vennskap mellom regjeringene i England og republikken de forente stater.

(Signert) Andrew Johnson

«Awaiting The Reply» av Robert Dudley. Finansmannen Cyrus Field og hans kolleger venter på resultatet av den første transatlantiske meldingen, sendt i 1866. (Maleri/The Metropolitan Museum of Art)

Penger er en form for kommunikasjonsteknologi

På den tiden kunne det ta ti dager eller mer å sende en melding med skip. Men med den transatlantiske kabelen var det nå et spørsmål om minutter, så noen kom opp med slagordet «two weeks to two minutes.» Overføringshastighetene ble raskt forbedret. Morsekode ble til ord. Det var snart mulig å sende flere meldinger samtidig. På slutten av 1800-tallet var Storbritannia, Frankrike, Tyskland og USA koblet sammen med kabel.

Personlige, kommersielle og politiske forhold ble endret for all tid.

Den gang var gull penger, det samme var papirsedler som representerte gull. Du kunne imidlertid ikke sende gull nedover kabelen, heller ikke papir.

               Reklame               
                                              

Men du kan sende et løfte. I løpet av fjorten dager etter dronning Victoria sitt budskap, var det akkurat det to parter som stolte på hverandre gjorde. En valutakurs mellom dollar og pund ble avtalt og deretter publisert i The Times 10. august 1866.

Det er derfor pund-dollar-kursen, GBPUSD, er kjent som «cable.»

Løfter, løfter, løfter

Ifølge myten sa Adam Smith: «Alle penger er et spørsmål om tro.» Han hadde et poeng. Se på en £20-seddel og du vil se ordene «Jeg lover å betale bæreren.» Penger er gjeld.

Selvfølgelig forsvinner løfter. Men gull gjør ikke det. De to er ganske forskjellige former for penger: den ene er tro, den andre er ekte.

Likevel, siden sivilisasjonens begynnelse, har vi brukt gjeldspenger. Gamle mesopotamiere brukte «leire tokens» – en kjegle eller en kule – som representerte sauer eller bygg, bakt inne i leirkuler for å registrere gjeld. Over tid fant de det mer effektivt å skrive inn bilder av tokens i gjørmen, enn å bake tokens inn i kuler. Det var slik det første skriftsystemet ble til. I det gamle Kina registrerte folk gjelden sin på skinn. Etter oppfinnelsen av trykking begynte de å bruke papir. I dag blir løftene registrert og utvekslet mellom pålitelige tredjeparter på datamaskiner.

               Reklame               

                                              

Millioner, sannsynligvis milliarder av løfter sendes over internett hvert sekund. Ikke bare utvikler (gjelds)penger seg med kommunikasjonsteknologi, det er ofte drivkraften for at kommunikasjonsteknologien utvikler seg.

Nå eliminerer Bitcoin, med sin blokkjede, behovet for pålitelige tredjeparter helt. Det er en av mange grunner til at den er så spesiell. Her er et pengekommunikasjonsnettverk støttet i stedet av matematiske bevis og av det kraftigste og mest robuste datanettverket som noen gang har vært kjent for mennesker; den pålitelige tredjeparten er blokkjeden.

               Reklame                                                             

Hvorfor vil du ikke eie en andel av en slik banebrytende teknologi? Faktisk er det akkurat det å eie bitcoin er – å eie aksjer i en ny monetær teknologi.

Penger har utviklet seg som språk

Hensikten min med dette er å illustrere et poeng: Hvis du sender viktige løfter, trenger du gode kommunikasjonsverktøy. Hva er da penger annet enn en form for kommunikasjon?

La oss utforske videre.

Det sies ofte når man vurderer politikere, se på hva de gjør, ikke på hva de sier. Det vi gjør sier mer om oss enn det vi sier. Hva vi gjør med pengene våre sier enda mer.

               Reklame               
                                              

Og det vi gjør med pengene våre kommuniserer verdi, ikke bare mellom kjøper og selger, men på tvers av økonomien. Hva er prisen på noe? Hva er dens verdi? Svaret blir hele tiden sendt og mottatt, fordøyd og handlet. Økonomien utvikler seg stadig, inkrementelt og utvikler seg med hvert nytt signal: hvordan, hvorfor og når av hva som må produseres og hvor.

Penger er da som et språk: i stadig utvikling og endring. Ingen har egentlig ansvaret, ikke engang sentralbankfolk. Fiat-systemet vårt var egentlig ikke planlagt. Den har bare stadig utviklet seg, med milliarder av mennesker som bidrar på sine egne forskjellige måter ganske enkelt ved å bruke den. Arkitektene bak fiat-penger planla ikke det vi har i dag, de brukte det bare til å komme seg ut av et stramt finanspolitisk sted.

På samme måte var det ingen som planla språket vi snakker i dag. Språk er vanskelig å planlegge og regulere. Det bare utvikler seg og utvikler seg hele tiden, i henhold til bruken og behovene til milliarder av mennesker.

Engelsken som snakkes i dag er langt unna engelsken til Chaucer, Shakespeare eller Dickens. Det er sannsynligvis færre ord, sikkert færre bøyninger. Grammatikk er enklere. Likevel er det langt mer utbredt. Nettverket har vokst.

               Reklame               
                                              

Mandarin kan ha tre eller fire ganger flere som snakker det, men engelsk er mer utbredt. Det kan godt komme en tid da alle i verden snakker engelsk. Det er det dominerende språklige nettverket.

I mellomtiden forsvinner andre språk. Cornish har forsvunnet. Få snakker nå walisisk eller gælisk. De lokale dialektene i Frankrike og Italia forsvinner. På samme måte er det uten tvil en mengde afrikanske, asiatiske og indianerspråk som er på vei ut, hvis de ikke allerede har forsvunnet.

Spørsmålet å stille er dette: Hvor skalerbart er språket? Engelsk har potensialet til å bli standardspråket i verden; det er nesten uunngåelig på dette tidspunktet. Til tross for at de har flere som snakker det, er det neppe tilfelle med mandarin. Det kommer absolutt ikke til å skje med gælisk, napolitansk eller swahili.

Hvor mange forskjellige penger har det vært i historien? Skjell, hvaltenner, metaller, papir, sigaretter, makrellpakker, konjakk, zimbabwiske dollar, reichsmark, denarer, farthings, shilling, shitcoins. De fleste har dødd. De fleste av de som ennå ikke har dødd, vil dø. Bare gull går videre, uforanderlig og permanent. Men, som med transatlantiske kabler, kan du ikke sende gull over internett, bare gyldne løfter mellom pålitelige parter.

Bitcoin er penger for internett

Den amerikanske dollaren er den globale reservevalutaen. Du kan sende det over internett, men det er vanskelig for folk som ikke er amerikanske å få bankkontoer pålydende amerikanske dollar. Valutaavgifter er dyre. Pengeoverføringer kan noen ganger ta flere dager. Milliarder av mennesker forblir uten bank og dermed utelukket fra det finansielle systemet.

Dollaren er en nasjonal valuta som brukes internasjonalt. Et land kan bruke den som sin nasjonale valuta (og flere gjør det), men de vil også importere amerikansk pengepolitikk, og dermed utsette seg for amerikanske politiske innfall. Dette er grunnen til at de fleste land med sine egne politiske agendaer utsteder sine egne valutaer.

Selv om den er «internasjonal», som en nasjonal valuta, er den amerikanske dollaren begrenset av dens nasjonale grenser og dens politikk. Det samme gjelder enhver nasjonal valuta.

Språk er ikke begrenset av nasjonale grenser – eller i det minste er ikke engelsk det.

Hvis det bare var en upolitisk, grenseløs valuta for det grenseløse mediet som er internett, så ville det virkelig vært skalerbart på en måte som ingen nasjonal valuta er. Et nettverk som har utviklet seg organisk og stadig vokser.

Du trenger ikke en bankkonto for å begynne å bruke bitcoin. Du trenger bare en telefon med internettforbindelse. Vi er ikke langt unna det punktet der alle som vil ha en telefon har en. Det betyr at selv de uten bank kan bruke bitcoin.

Mitt argument er dette: hvis penger er språk, så er Bitcoin engelsk. Den har et skaleringspotensial som ingen annen valuta har. Og selv med prisfallet vi har sett, har hash-raten for nettverket doblet seg siden for ett år siden. Det er utrolig vekst.

Her er en fin liten anekdote fra ikke så lenge siden da pund hadde større global anerkjennelse enn dollaren.

I etterligning av Jules Vernes Phileas Fogg som dro “Around The World in 80 Days” dro den amerikanske journalisten Nellie Bly på en reise rundt i verden på 72 dager i 1889 til 1890.

Hun tok med britiske pund, men hun tok også med seg noen dollar som en test for å se om amerikanske penger var kjent utenfor USA. Hun dro østover fra New York og så ikke amerikanske penger før Colombo, Sri Lanka, hvor 20 dollaren ble brukt som smykker. De tok imot dollarene hennes – men med en 60% rabatt.

Det er vanskelig, selv om det er mulig, å få folk til å akseptere bitcoin i den fysiske verden, men det er ikke det den er for. Det er penger for internett, og som sådan er det skalerbart.

Dette er et gjesteinnlegg skrevet av Dominic Frisby. Uttrykte meninger er helt deres egne og reflekterer ikke nødvendigvis meningene til Bitcoinplassen.