En ikke så teknisk oversikt over denne Bitcoin-tingen

Del denne artikkelen

Beregnet lesetid: 19 minutter

Forfatter: Arman The Parman | Utgitt: 25/11/20 | Original: A Not Too Technical Overview of This Bitcoin Thing


Introduksjon

Da jeg først ble eksponert for Bitcoin, var det for meg bare et tall på en skjerm jeg kunne handle. Kjøp lavt, selg høyt, tjen penger. Men det er så mye mer enn det. Jeg behandlet en mirakuløs gave til menneskeheten, tilsynelatende med forakt. Det fortjener mye mer respekt.

Under bear marked i 2018, da begeistringen av fortjeneste forsvant, og etter at skaden av at fortjenesten ble tørket bort sank inn, bestemte jeg meg for å holde, eller «HODL» som meme’n sier. Jeg visste at jeg måtte være tålmodig. Jeg har nok tid. Så jeg bestemte meg for å lære mer om hva Bitcoin var. Heldigvis gjorde jeg det! Jeg ble overrasket. Siden den gang har jeg kontinuerlig lært mer, og etter hvert som jeg lærte, ga alt mening, og min overbevisning økte. Det samme gjorde investeringen min.

Jeg spurte meg selv: «Gikk jeg blindt ned en sti uten spørsmål?» Due diligence krevde at jeg søkte veldig hardt etter svakheter i Bitcoin. Etter 18 måneders leting, nesten daglig, har jeg ikke funnet et tilfredsstillende argument mot å ikke akkumulere aggressivt.

               Reklame                                                             

Jeg vil først forklare hva Bitcoin er og hvordan det fungerer. I andre artikler vil jeg gå gjennom argumenter og risikoer som jeg, og andre, har stilt. Og jeg vil presentere svarene jeg har funnet for dem alle, og innsikter.

Å forstå Bitcoin er vanskelig, og så er det ikke det

Det er ikke lett å forstå Bitcoin med det første. Jeg tror det er bedre å forklare for en nykommer HVA Bitcoin er, ikke HVORDAN. Hva den kan gjøre, problemene den løser, og hvorfor den er viktig. Vi bør ikke dykke ned i HVORDAN det fungerer for tidlig. Det er ikke behov for dette. Det bidrar ikke til forståelsen av hvorfor Bitcoin er en utrolig gave til menneskeheten.

Bitcoin er ikke lett å forklare. Det er ingen setning som kan formidle alle dens avgjørende egenskaper. Hver korte forklaring er misvisende på en eller annen måte.

Det er delvis fordi ingenting som Bitcoin noen gang har eksistert før, så det er ingenting for folk å sammenligne det med. Sammenligninger gjøres automatisk for å hjelpe til med å forstå konsepter, men de er unøyaktige og fører til misvisende konklusjoner. Den utfordrer mange forutinntatte ideer om penger (som er feil) og tas for gitt. Den utfordrer verdenssyn, og det er ubehagelig for folk.

               Reklame               
                                              

En annen grunn til at det er vanskelig å forklare er fordi den har mange forskjellige og kompliserte deler, hver med forskjellige funksjoner – og bare ved å forstå hver del kan helheten forstås. Disse kompliserte delene er lettere å forstå hvis man har en grunnleggende forståelse av ulike felt som datavitenskap, kryptografi, østerriksk økonomi, pengehistorie, sosiale nettverk, spillteori, menneskelig psykologi og evolusjon/naturlig utvalg.

Et knapt tall

Bitcoin er bare et digitalt tall. Men et knapt tall. Hvordan kan dette være? Et knapt tall gir ingen mening med det første. Det er 21 millioner av «dem». Hver kan deles opp i små biter, ned til 8 desimaler. Du kan eie et beløp så lite som 0,00000001 bitcoin. De er faktisk ikke «mynter» som sådan, de er bare spesielle tall.

Biter av det kan flyttes fra ett sted til et annet, men disse bitene kan ikke eksistere på to steder samtidig. De kan ikke kopieres. Det er veldig spesielt.

Hvis jeg har 0,5 bitcoin og sender det til noen andre, har jeg ikke lenger den brøkdelen av bitcoin. Dette er annerledes enn en e-post, slik at hvis jeg sender den, kan jeg beholde en kopi. Kanskje det kan hjelpe (til å begynne med) å tenke på en mengde bitcoin som en unikt identifiserbar e-post som inneholder et nummer, som bare kan eksistere på ett sted om gangen.‌

Ingen digital gjenstand har noen gang hatt denne egenskapen. Merk også at uten denne egenskapen er digitale penger uten en sentral koordinator ikke mulig.‌‌

               Reklame               

                                              

Blokkjeden

La oss øke kompleksiteten litt. Bitcoin er ikke bare nummeret, men også det digitale «databasen», eller hovedboken, der de er registrert. Tallene (enhetene) er små ‘b’, hovedboken er stor ‘B’. Hovedboken registrerer også hvilken adresse bitcoinen er knyttet til. For nå, tenk på disse adressene som bankkontonumre som «holder» bitcoin.

Bitcoin-blokkjeden, eller «databasen», eller «hovedboken», inneholder hver adresses (kontoer) sin saldo, og hver bevegelse av bitcoin (transaksjonene) siden begynnelsen av Bitcoin sin opprettelse. Ta en pause og absorber det et øyeblikket – hver transaksjon for hver konto, noensinne. Et helt gjennomsiktig pengesystem. Ikke en gjennomsiktig bankkonto, men et gjennomsiktig pengesystem.

               Reklame                                                             

Merk: Adresser har ingen personlig identifikasjon knyttet til dem på hovedboken, men eierskap kan utledes fra overvåking. På grunn av dette er personvern ikke standard, men kan oppnås med god praksis. Hvis Bitcoin var helt privat, ville det ikke vært mulig å revidere det monetære systemets integritet som helhet.

Blokkjeden er som en bank sin hovedbok, men det er mer. Det er en hovedbok for hele pengesystemet

Hvert 10. minutt i gjennomsnitt legges en ny «side» med transaksjoner til hovedboken, kalt en «blokk». Tenk på en fysisk hovedbok, der transaksjoner er begrenset til én side hvert 10. minutt. Det er en grense for hvor ofte sidene vil bli vendt for å legge til nye transaksjoner, og boken vokser kontinuerlig.

Fordi data legges til i blokker, og hver blokk er koblet til forrige blokk (forklart senere), kalles hovedboken en «blokkjede» – en kjede av stadig voksende blokker.

Hver del av bitcoin kan spores til den opprinnelige opprettelsen ved å undersøke historien til hver transaksjon den var involvert i. Alt er redegjort for. Alt stemmer perfekt. En revisors drøm.

Hensikten med en blokkjede er ikke bare å sette nye data i riktig kronologisk rekkefølge – det er å gjøre blokkene digitalt koblet sammen, slik at enhver endring i tidligere blokker ugyldiggjør fremtidige blokker. Dette gjør historien til det monetære systemet sin tukling tydelig. Diskutert senere, gjør mining systemet manipulasjonssikkert.

               Reklame               
                                              

Opprette bitcoins

Bitcoin lanserte 3. januar 2009 av en person eller gruppe mennesker, pseudonymt kalt Satoshi Nakamoto. Ingen vet hvem hen er, og hen har forsvunnet kort tid etter å ha opprettet Bitcoin.

På den første siden av hovedboken, den første blokken, da Bitcoin først ble startet, ble bare 50 bitcoins opprettet. Hva betyr det? Det betyr at den første oppføringen i den første blokken inneholdt en transaksjon på 50 bitcoins – Akkurat som at du kan åpne en ny bok og skrive ned: «Jeg har 50kr.»

Ikke bli plaget for mye nå på det faktum at de tilsynelatende er skapt fra ingenting – dette første naturlige argumentet vil bli svart på senere.

For hver ny side lagt til «hovedboken» av Bitcoin, ble 50 flere «mynter» lagt til. På hver av «sidene», i tillegg til nyopprettede mynter, eksisterer det også enhver bevegelse av bitcoin fra en person til en annen – kalt «transaksjoner».

               Reklame               
                                              

Hver 210 000. side, eller «blokker», halveres hastigheten for bitcoin-oppretting, slik at på blokk 210 001 ble det opprettet 25 bitcoins i stedet for 50. Så på blokk 420 001 ble det opprettet 12,5 bitcoins i stedet for 25. Så på blokk 630 001, altså 12. mai 2020 ble 6,25 bitcoins opprettet i stedet for 12,5. Disse hendelsene kalles Bitcoin «Halvings» (eller «Halvenings» – det er en pågående debatt om terminologien).

I omtrent år 2140, ettersom færre og færre bitcoins blir opprettet per blokk, vil det komme en dag da den minste mulige enheten (0,00000001 bitcoin, kalt 1 Satoshi) vil bli opprettet per blokk, og ikke lenger kan halveres. Det vil resultere i en grense på 21 000 000 bitcoins opprettet, og det vil aldri bli opprettet flere. For tiden eksisterer det omtrent 19 millioner bitcoins.

Noder: Blokkjeden er kopiert, men Bitcoin er det ikke

Viktigere, selv om enhetene til bitcoin ikke kan kopieres i hovedboken, kan selve hovedboken det, Bitcoin med stor «B», kopieres og kopieres hele tiden, og det er avgjørende for at den er motstandsdyktig mot angrep eller nedleggelse.

Kopien av hovedboken sitter på tusenvis av datamaskiner over hele verden, og de er alle koblet sammen i et nettverk og synkronisert med hverandre. Disse datamaskinene kalles «noder».

Dette er min personlige Bitcoin-node, lik tusenvis av andre rundt om i verden. Det er en Raspberry Pi (veldig billig datamaskin med lavt strømforbruk), koblet til en ekstern harddisk. Enheten er koblet til internett via mitt hjemmenettverk.

Alle kan delta i dette nettverket av «noder». Det er bare å laste ned programvaren, kalt Bitcoin Core, fra bitcoin.org, og koble den til andre datamaskiner via internett som også kjører Bitcoin Core (kommunikasjonen skjer automatisk).

Nedlastingssiden på bitcoin.org

Det nye nedlastede programmet kommuniserer deretter med andre datamaskiner som kjører samme programvare, for å kopiere Bitcoin-blokkjeden. Den opprettholder disse forbindelsene for å delta som en del av nettverket.

Når en ny node er synkronisert med de andre, venter den (som alle de andre nodene) på at nye blokker skal opprettes (av minere). Disse spres gjennom nettverket og alle datamaskinene oppdaterer seg selv. En node kan slå seg av uansett årsak og bli med igjen i nettverket når som helst. Den må bare ta igjen de andre ved å legge til de nye blokkene den har gått glipp av.

Blokkjeden sin fortid kan ikke endres. Det er en permanent registrering av alle transaksjoner, og den er distribuert over hele verden. Den kan ikke utryddes. For å stenge Bitcoin, må hver eneste av disse nodene bli funnet og ødelagt. Fordi dette praktisk talt er umulig, er Bitcoin praktisk talt umulig å stoppe.

Rask gjennomgang

For å oppsummere kort så langt, inneholder Bitcoin-blokkjeden en kjede av tilkoblede blokker, med hver nyopprettede bitcoin (fra «ingenting») og enhver bevegelse av bitcoin-eierskap (transaksjoner). Nye blokker legges til hvert 10. minutt i gjennomsnitt, og tusenvis av datamaskiner holder en identisk oppdatert kopi av hele kjeden.

Lagring av Bitcoin: Private nøkler

Det er interessant å vite at du faktisk aldri kan «eie» noen bitcoins, i henhold til den generelle forståelsen av ordet «egen». Bitcoins er bare tall på de mange identiske blokkjede-kopiene (som alle kan se), knyttet til en streng (bokstaver og tall) kalt en Bitcoin-«adresse».

Det du har er nøkkelen. En nøkkel er som et hemmelig «passord» – det er faktisk et tilfeldig generert, ekstremt stort binært tall (nuller og enere), som bare du har tilgang til. Du kan vite et nummer, men du kan ikke eie det. Så du kjenner nøkkelen, du eier ikke nøkkelen. Men det er enkelt og generelt akseptert å si «eie».

Fordi tallet er stort og tilfeldig, vil ingen to personer noensinne generere den samme nøkkelen.

Et eksempel på en privat Bitcoin-nøkkel (de kan være dobbelt så lange):

Legg merke til at det er 12 grupper med 11-sifrede binære tall

Dette tallet er vanskelig å skrive ned for et menneske. Så det ble utviklet et system, en protokoll, der ord kan brukes til å representere det tallet. Nedenfor er settet med ord som er lik tallet ovenfor:

12 ord: Hvert ord representerer et protokolldefinert 11-sifret binært tall

Den private nøkkelen brukes til å lage et unikt sett (unikt for den nøkkelen) med tilsynelatende uendelige bitcoin-adresser ved å bruke en matematisk forhåndsdefinert formel. Nedenfor er de første adressene for nøkkelen ovenfor:

Hvis den er på Bitcoin-blokkjeden, og det er en adresse som er angitt å ha noen bitcoins knyttet til den, og hvis du er «eieren» av den private nøkkelen som laget den Bitcoin-adressen, så har du makten til å fjerne bitcoin fra den adressen, og sende den til en hvilken som helst annen Bitcoin-adresse du liker.

Hvis du flytter den til en adresse som er knyttet til andres private nøkkel, kontrollerer den personen hvor den bitcoinen kan gå videre. Du har faktisk betalt ham/henne. Saldoen i Bitcoin-adressen din har gått ned, og saldoen i hans/hennes har gått opp med betalingsbeløpet.

En annen måte å tenke på er at Bitcoin-blokkjeden er en offentlig vegg som alle kan se. Du har tillatelse til å gjøre endringer på veggen hvis du kan bevise at du er nøkkelholderen.

Dette beviset kommer fra å bruke den private nøkkelen til å signere en transaksjon. Dette er basert på kryptografi – du trenger ikke å forstå det dypere enn det for å bruke Bitcoin. Det skjer i bakgrunnen, og lommeboken din tar seg av det. Lommebøker neste…

Lagring av Bitcoin: Lommebøker

En lommebok er et stykke programvare som lagrer din private digitale nøkkel. Lommeboken er ikke en del av Bitcoin-blokkjeden, den kommuniserer med den. Det er privateid programvare.

Lommeboken har faktisk ingen bitcoins i seg selv. Den spør Bitcoin-nettverket, «hvor mye bitcoins er det i adressene mine?»

Husk at det er den private nøkkelen som matematisk lager ubegrensede adresser, og kontrollerer «brukbarheten» til bitcoins knyttet til disse adressene. Alle adressene er unike for nøkkelen. Fordi lommeboken kjenner den private nøkkelen, kan den finne ut adressene. Du kan ha mange kopier av en lommebok på ulike enheter, hver med samme private nøkkel, og hver vil derfor vise de samme bitcoin-adressene.

Hvis en nøkkel går tapt, kan bitcoinen den kontrollere aldri brukes av noen. Bitcoin eksisterer fortsatt på blokkjeden, men den kan ikke brukes (flyttes til en annen adresse) og er faktisk «tapt», eller «ubrukelig».

Ordet «lommebok» kan forvirre nykommere fordi det brukes på to måter: Den første bruken beskriver programvare som holder nøklene dine. Den andre beskriver alle adressene som er laget av en privat nøkkel.

Et eksempel på en nyopprettet lommebok:

Transaksjoner

En Bitcoin-transaksjon kan betraktes som en liten pakke med data som angir en mengde bitcoins som skal flyttes, en opprinnelsesadresse, en destinasjonsadresse, pluss en signatur. Litt som en banksjekk (beløp, avsender, mottaker, signatur).

Transaksjonen produseres av programvarelommeboken til avsenderen, signeres av den private nøkkelen i lommeboken, og deretter sender lommeboken transaksjonsdataene til en Bitcoin-node. Litt som en person som skriver en sjekk, ikke gir den til mottakeren, men setter den direkte inn på mottakerens bankkonto.

Den noden sjekker deretter at transaksjonen er gyldig (dvs. ikke jukser iht. reglene til Bitcoin), som inkluderer å sjekke at signaturen laget av den private nøkkelen er ekte. På samme måte som en bankmann sjekker at personen som skriver sjekken har midler på opprinnelseskontoen, og at signaturen på sjekken er ekte.

Noden aksepterer transaksjonen hvis den er gyldig, og sender den først videre til andre noder. Merk at en privat nøkkel brukes til å signere en transaksjon, og det er signaturen, ikke den private nøkkelen, som sendes rundt til noder og den offentlige blokkjeden.

Hver node som aksepterer den nye transaksjonen, legger den til på en venteliste kalt «mempool». Hver node beholder sin egen kopi av ventelisten.

Transaksjoner sitter i mempoolen og venter på at Bitcoin-minere skal ta dem og legge dem til neste Bitcoin-blokk. (Mining kommer i neste kapittel). En miner fullfører blokken, og sender den til en node, og etter å ha sjekket at den er gyldig, sender noden den rundt til alle de andre nodene som også sjekker at den er gyldig. Blokken og de nye transaksjonene som finnes i blokken blir deretter en del av blokkjeden.

Hvis en lommebok har en adresse som forventer en betaling, sjekker den at den aktuelle transaksjonen er lagt til blokkjeden. De nye dataene på blokkjeden brukes til å oppdatere saldoen reflektert i lommeboken.

Et eksempel vil bidra til å illustrere dette. Tenk deg at Alice betaler Bob 1,0 bitcoin. Jeg vil ignorere eventuelle transaksjonsgebyrer for enkelhets skyld. På venstre halvdel av bildet nedenfor har Alice sin lommebok en adresse (den tredje adressen) med 1,0 bitcoin i. Hun betaler akkurat det beløpet til Bob sin tredje Bitcoin-adresse som har 5,15 bitcoin knyttet til seg. Bob fortalte Alice hva hans tredje adresse var (dvs. ga en faktura), og Alice sin lommebok foretok en transaksjon som beskriver opprinnelses- og destinasjonsadresser, og beløpet som skal overføres.

Hun legger deretter til en digital signatur for transaksjonen og publiserer transaksjonen til Bitcoin-nettverket (sender transaksjonen til en node sin mempool, en miner inkluderer transaksjonen i en blokk, blokken blir sendt tilbake til en node, den nye blokken distribueres til alle nodene). Begge lommebøkene deres oppdaterer seg selv basert på dataene på blokkjeden (ved å spørre en node via internett).

På høyre side av diagrammet er statusen til de to lommebøkene etter at transaksjonen er fullført. Alice sin tredje adresse i lommeboken hennes har null bitcoin. Bob sin mottaksadresse har nå 6,15 bitcoins i stedet for 5,15 bitcoins. Bob har fått betalt.

Mining

Du trenger ikke å forstå den indre miningen for å forstå hvordan Bitcoin fungerer. Du bør sannsynligvis ikke vurdere å prøve å utvinne bitcoin som en enkeltperson. Det er stort sett ikke lønnsomt lenger. Mining er hovedsakelig lønnsomt for storbedrifter med tilgang til ekstremt billig (under utsalgspris) strøm. Nedenfor er et bilde av et lite miner-anlegg:

Bare en grunnleggende forståelse av mining er nødvendig for å forstå hvordan Bitcoin fungerer – på samme måte som en gull-eier ikke trenger å vite hvordan gull utvinnes.

Mining gjøres blokk for blokk, og alle minere konkurrerer om å utvinne neste blokk. Det innebærer å bruke datakraft på å søke etter et spesielt nummer, ved gjentatte prøvings- og feilforsøk. Det er ingen «beregning» involvert i seg selv, selv om det ofte beskrives på den måten. Det er brute forcing og koster strøm.

Når nummeret er funnet for neste blokk, blir mineren belønnet med bitcoin innenfor den blokken. Bortsett fra å inkludere andre sine transaksjoner, gjør hver miner en transaksjon som sier «Min adresse har 6,25 nyopprettede bitcoins». Alle andre transaksjoner i blokken er bevegelser av bitcoin, ikke opprettelsen av bitcoins.

Denne belønningen er hvordan bitcoins regelmessig opprettes hver blokk. Fordi mineren fant spesialnummeret, beviser han/hun at dataarbeid ble utført, slik at når blokken sendes til nodene, vil de alle akseptere denne opprettelsen av bitcoins som gyldig. Den som gjør dette først (per blokk), vinner. Å komme på andreplass er resultatløst. Når det er en vinner, begynner alle minere å jobbe for å vinne neste blokk.

Alle som prøver å jukse vil mislykkes fordi de ikke har riktig nummer. Nummeret er svært vanskelig å finne, men det er enkelt og raskt for noder å sjekke om den er gyldig.

Denne datamaskininnsatsen er IKKE sløsing med energi. Det er en forsvarsmekanisme. Minere bruker denne energien på å søke en belønning i bitcoin. Enhver angriper, noen som ønsker å tukle med blokkjeden, må konkurrere ved å bruke mer energi enn hele verdens mining-kraft til sammen, og potensielt få INGEN belønning hvis de mislykkes. Jo mer energi som brukes av minere, desto dyrere er det å angripe Bitcoin.

All mining-datamaskinkraft over hele verden KOMBINERT, beskytter integriteten til hele Bitcoin-systemet. Det beskytter blokkjeden, så ingen kan gjøre endringer mot Bitcoin-reglene, eller stjele midler.

I tillegg til denne overordnede sikkerheten kommer personlig sikkerhet. Når du kontrollerer bitcoin med en privat nøkkel, er «kontrollen» din beskyttet ved at du holder nøkkelen din trygg og hemmelig. Hvis noen har din private nøkkel, kan de stjele pengene dine, og gjøre det uten å bryte reglene til Bitcoin.

Hvorfor kan Bitcoin være penger?

Bitcoin kan være penger fordi den har alle de ønskelige egenskapene til gode penger. Den er delbar, bærbar, holdbar, gjenkjennelig, overførbar (byttemiddel), måler verdi (myntenhet), og er lett verifiserbar. Det er avgjørende at den ikke er avhengig av menneskers ærlighet eller sentral koordinering, og det kan ikke forringes ved å skape flere bitcoins.

Et motargument (som skal utforskes i en fremtidig artikkel) er at penger trenger «egenverdi» – Faktisk har ingenting egenverdi. Argumentet ville bedre vært formulert: «Den må ha verdi for noe annet enn penger.» – Dette stemmer heller ikke. Penger trenger ingen alternativ verdi. Det er et språk. Verdispråket:

Sammenlign det med det engelske språket: Hensikten med engelsk er å «lagre» og kommunisere MENING. Engelsk har ingen «egen betydning». Ordene i seg selv er bare abstrakte symboler eller lyder. Folk snakker ikke engelsk fordi de tror det er noe iboende ved det. De gjør det fordi menneskene de kommuniserer med også snakker samme språk. Nettverket av folk som snakker språket startet i det små, og vokste.

For penger fra frie markeder (ikke statlige påtvungne penger), snakker folk verdispråket med andre mennesker som aksepterer det språket. På samme måte som engelsk ikke trenger noen egenverdi for å bli akseptert som språk, trenger ikke penger noen egenverdi for å bli akseptert som språk.

Enhver alternativ verdi for penger er bare nyttig for de innledende stadiene av adopsjon av språket. Når den først er tatt i bruk, blir alternativ verdi irrelevant – den kan til og med forsvinne, og det spiller ingen rolle. Slik vokste gull som pengenes språk. Nytten til andre formål er fin, men irrelevant. Det var dens overlegne monetære egenskaper og relative knapphet som økte dens dominans som frimarkedspenger, ikke dens alternative bruksområder eller alternative verdier.

Nå er det for første gang noe mye bedre enn gull. Det tar bare tid for folk å lære språket.

En kandidat for penger trenger ikke bare de riktige egenskapene, den trenger også sosial aksept, og i et fritt marked må den starte som den beste. Når den først er i ledelsen for aksept, trenger den ikke lenger å være den beste. Den kan være god nok som penger, og enhver ny konkurrent som bare er litt bedre kan ikke ta den igjen.

For å illustrere med språkeksemplet, hvis det var et nytt språk akkurat som engelsk, men som lød litt vakrere, kan vi si at den er litt bedre, men engelsk vil ikke blitt tatt igjen. Engelsk vil forbli dominerende fordi den allerede er dominerende. Dette er en egenskap til nettverk.

Omvendt er grunnen til at Bitcoin vil overta gull ikke at det er litt bedre – men fordi den er mye bedre. Den vil sannsynligvis overvinne de dominerende frimarkedspengene fordi den fikser gullets største svakheter.

Gull sine svakheter:

  • Er ikke lett delelig for små betalinger
  • Er ikke lett å transportere (prøv å ta med flere kilo ut av landet)
  • Er ikke digital
  • Sluttoppgjør er veldig tregt og kostbart (fysisk levering).
  • Det er dyrt å lagre trygt
  • Det er sentralisert
  • Det har blitt konfiskert av regjeringer (Order 6102)

For å overvinne mange begrensninger ble det opprettet valutaer støttet av gull. Dette gjorde det mulig for folk å handle verdi mer bærbart, av små verdier, og senere digitalt, men det introduserte nye begrensninger – Pålitelig tredjeparter. Bitcoin overvinner gullets feil, uten en pålitelig tredjepart. Dette er virkelig fantastisk.

Siden president Nixon sin fullstendige fjerning av støtten til den amerikanske dollaren med gull i 1971, ble dollaren til penger, ikke en valuta. Lette penger, ikke harde penger. Ikke gode penger.

Vi har nå flere statlige papirvalutaer støttet av ingenting – vi kan konkludere med at gull mislyktes. Hvis verden noen gang kommer tilbake til gullstandarden (utrolig usannsynlig), kan nøyaktig det samme skje igjen senere. Vi trenger en bedre løsning, og det finnes en. Men det er usannsynlig at regjeringer frivillig vil ta i bruk Bitcoin (selv om det er mulig). I stedet, som den berømte østerrikske økonomen sa det, nå et velkjent sitat i Bitcoin-kretser:

«Jeg tror ikke vi noen gang vil ha gode penger igjen før vi tar tingen ut av regjeringens hender, det vil si at vi ikke kan ta dem voldelig ut av regjeringens hender, alt vi kan gjøre er at en slu person introduserer noe de ikke kan stoppe.»

– Friedrich Hayek i 1984

Selv om den er mye bedre enn gull, vil Bitcoin faktisk ikke være penger før den er akseptert av folk flest som penger. Det tar tid å utvikle. Nesten alle i verden trenger ikke å EIE noen for at det skal være penger, men nesten alle i verden trenger å VILLE ha det. Det er det siste hinderet for Bitcoin.‌‌

Hvorfor er Bitcoin viktig?

Bitcoin er viktig fordi vi ikke har penger fra det frie markedet. Pengene våre er skapt av og kontrollert av regjeringer og sentralbanker, og den kontrollen lar dem trekke ut menneskelig tid (besparelser) fra oss mot vår vilje – via pengeskaping. Dette er en humanitær katastrofe, og for å finne ut mer om denne urettferdigheten gjennom menneskets historie, oppfordrer jeg deg til å lese Robert Breedlove sin utrolig velskrevne artikkel, «Masters and Slaves of Money

Det er mange andre grunner til at Bitcoin er viktig, men dette er den desidert viktigste. Det er de som kan se for seg (inkludert meg selv) at en verden med frie markedspenger, og utryddede sentralbanker, vil være en verden av fred og velstand. Det er drømmen.

Frie markedspenger vs byttehandel

I et fritt marked vil det etter hvert bare være én penge. Hvis det er flere penger, vil det bare legge til friksjon, og vi vil bevege oss mot byttehandel. Penger løser problemet med byttehandel. Hvis penger fra frie markeder fungerer, vil byttehandelen til slutt forsvinne. Legg merke til at de fleste land har offentlige penger, som er lovpålagt til å bruke til utveksling, skrive kontrakter og betale skatter. Det er ikke penger fra et fritt marked, og det er derfor mange kan eksistere samtidig, og også derfor er valutaveksling nødvendig for internasjonal handel.

Når man lagrer sin formue, har en person et insentiv til å lagre den i pengene som er mest aksepterte – ikke de nest mest aksepterte. Dette presset resulterer til slutt at de ledende pengene absorberer alle underordnede lagre av rikdom. Men det tar tid.

Sammendrag

Forhåpentligvis kan dette hjelpe deg å forstå hva Bitcoin faktisk er, og hvorfor det ikke bare er et verdiløst token «støttet av ingenting» som regjeringer enkelt kan stoppe. Dette er et naturlig førsteinntrykk, men når du skraper på overflaten, vil du innse at det er noe fantastisk. I fremtidige artikler vil jeg skrive om folk sine typiske argumenter (det er mange), og mine svar på dem. Jeg vil også skrive om bekymringer som dukker opp etter å ha forstått Bitcoin en stund – de har også utmerkede motargumenter.

Denne artikkelen var «ikke for teknisk» utformet. Når du er klar for neste trinn i teknisk forståelse, anbefaler jeg på det sterkeste dette foredraget av Andreas Antonopoulos. Det er ikke noe annet som det.

Dette er et gjesteinnlegg skrevet av Arman The Parman. Uttrykte meninger er helt deres egne og reflekterer ikke nødvendigvis meningene til Bitcoinplassen.