Bitcoin er som…

Del denne artikkelen

Beregnet lesetid: 4 minutter

Forfatter: Oleg Andreev | Original: Bitcoin is like…


Bitcoin er som fysiske kontanter: de er ikke reversible og du er ansvarlig for å håndtere dem. Hvis du mister lommeboken, mister du pengene dine. Du kan gi bitcoins til noen for å holde dem for deg, men det vil være som med hvilken som helst bank: du må stole på at de ikke vil stikke av med pengene dine.

Bitcoin er ulikt fysiske kontanter: du kan lagre så mye du vil, og det tar ikke plass. Du kan sende de på internettet til hvem som helst. Det er umulig å forfalske. Du kan ikke gi det bort på ett sekund: For å faktisk garantere at transaksjonen har skjedd, må du kanskje vente 10 minutter før det kryptografiske beviset blir produsert av nettverket. Men for små personlige betalinger kan du noen ganger godta null-bekreftelsesbetalinger med relativt lav risiko for at transaksjonen kanselleres.

Bitcoin er som gull: det kan ikke produseres etter ønske, det er en begrenset mengde av det, og denne mengden er spredt i rom-tid kontinuum (for det meste tid). For å få bitcoins bør noen gi dem til deg, eller du bør utvinne dem. Som gull er Bitcoin skinnende: det tiltrekker seg folk med sitt vakre ingeniørarbeid, innebygde kontraktsprogrammeringsspråk, kloke insentiver og liberalistiske løfter om frihet fra tvang.

               Reklame                                                             

Bitcoin er ulikt gull: Tilførselen av Bitcoin er fullstendig planlagt (bare så så mange bitcoins lages per time). Du har en garanti for at ingen plutselig vil finne et fjell med bitgull eller utvinne det på asteroider. I motsetning til gull, er Bitcoin Difficulty justert til miningen for å holde tidsplanen fast. Du kan grave opp alt gullet på en dag, men det vil aldri være mulig med Bitcoin uansett hvor raske datamaskiner noen gang vil bli. Økende mining-innsats kan bare bøye tidsplanen litt (nettverket justerer vanskeligheten til å produsere 6 blokker per time, men hvis nettverket stadig vokser, kan det produsere 7-8 blokker per time).

Bitcoin er som en bank: det er datamaskiner, en database og transaksjoner. Databasen lagrer hele historikken over alle innkommende og utgående betalinger: hvem sender hvor mye til hvem. Alt er digitalt. Det er ingen hvelv med gull eller personlige pantebokser, kun bokføring i en enkelt «reskontro».

Bitcoin er ulikt en bank: alle kan verifisere integriteten til hovedboken. Det er ingen leder som har ansvaret for å oppdatere hovedboken og sørge for at den ikke tukles med. Enhver person kan ha så mange kontoer de vil, og alle kontoer er anonyme (med mindre man avslører identiteten sin selv). Hovedboken lagrer ikke navn, kun saldo og kontonummer. Det er ingen mulighet for “fractional reserve” hvor banken låner ut mer penger enn den faktisk har. Faktisk er det ingen gjeld på bitcoin sin hovedbok: enten har du penger på adressen din og den er helt din, eller så har du det ikke og du kan ikke bruke den i det hele tatt. Bitcoin tillater også å låse penger med «kontrakter»: kryptografiske gåter designet for å spre beslutningstakingen mellom flere personer eller over tid.

Bitcoin er som monopol-penger: det er abstrakte tokens som ikke er laget med verdi. Folk verdsetter dem fordi de velger å spille spillet. Det samme gjelder faktisk for gull eller andre penger.

               Reklame               
                                              

Bitcoin er ulikt Monopol-penger: det er begrenset tilgang på tokens og ingen kan forfalske dem. Dette gjør dem til en god kandidat for et universelt anerkjent samleobjekt som gull- eller sølvmynter.

Bitcoin er som Git: i Git (et distribuert versjonskontrollsystem) er alle endringene dine organisert i en kjede beskyttet av kryptografiske hasher. Hvis du stoler på den siste hashen, kan du få all tidligere informasjon (eller deler av den) fra en hvilken som helst kilde og fortsatt bekrefte at det er det du forventer. Tilsvarende, i Bitcoin er alle transaksjoner organisert i en kjede (blokkjeden) og når de er validert, uansett hvor de er lagret, kan du alltid stole på hvilken som helst del av blokkjeden ved å sjekke en kjede med hash som kobler til en hash du allerede stoler på. Dette muliggjør naturligvis distribuert lagring og enkle integritetskontroller.

Bitcoin er ulik Git: fordi alle streber etter å jobbe på en enkelt gren. I Git kan alle ha flere grener og forks og slå dem sammen hele dagen lang. I Bitcoin kan man ikke «slå sammen» forks. Blokkjede er faktisk et tre av transaksjonshistorier, men det er alltid en største gren (som har verdien) og i noen tilfeldige minigrener (ikke mer enn en-to blokker lange) som ikke har noen verdi i det hele tatt. I Git er innhold viktig (uavhengig av gren), i Bitcoin er konsensus viktig (uavhengig av innhold).

Bitcoin er som Bittorrent: nettverket er fullstendig desentralisert, det er ingen enkelt «mint» eller «bank». Blokkjeden er som en enkel fil på bittorrent: kryptografisk autentisert og delt på mange datamaskiner. Alle deltakere, inkludert minere, opptrer på likt grunnlag. Hvis en del av nettverket blir forstyrret, kan transaksjoner flyte gjennom andre deler. Selv om hele nettverket går ned, er informasjon om transaksjoner fortsatt lagret på mange tusen uavhengige datamaskiner, og ingen sine penger går tapt. Når folk kobler til hverandre igjen, kan de fortsette å sende transaksjoner som om ingenting har skjedd. Både Bitcoin og Bittorrent kan overleve en atomkrig fordi informasjon ikke blir radioaktivt og trygt kan kopieres.

Bitcoin er ulikt Bittorrent: i stedet for mange uavhengige «filer», er det én fil som alltid vokser: blokkjeden. Også de viktigste deltakerne, minere, blir faktisk belønnet for arbeidet med ekte penger.

               Reklame               

                                              

Bitcoin er som ytringsfrihet: hver transaksjon er en kort offentlig melding som kan meldes uansett hvor eller hvordan. Hvis noen minere hører det, vil de legge det til i blokkjeden, og den meldingen vil være der for alltid i historien. Alle vil se det, og ingen vil kunne slette det.

Bitcoin er ulikt ytringsfriheten: Å si noe kommer med en kostnad. Transaksjonen flytter mynter som du må ha til å begynne med. Så ikke alle idioter har lov til å rope, men bare de som fortjener å skaffe seg noen mynter i utgangspunktet. Minerene kan også avvise transaksjonen hvis den er spam eller ikke inneholder nok avgifter. Så det er ingen som gir noen frihet, men alle prøver å samarbeide på frivillig basis.

               Reklame                                                             

Bitcoin er som magiske internettpenger: det er det.

Dette er et gjesteinnlegg skrevet av Oleg Andreev. Uttrykte meninger er helt deres egne og reflekterer ikke nødvendigvis meningene til Bitcoinplassen.