Hvorfor Bitcoin ikke har noe konkurranse

Del denne artikkelen

Beregnet lesetid: 8 minutter

Forfatter: Bob Simon | Utgitt: 27/03/22 | Original: Why Bitcoin Has No Competition


Bitcoin er utdatert. Bitcoin er treg. Bitcoin er for enkelt.

Sjansen er stor for at du har hørt et av disse argumentene, eller kanskje til og med kommet med noen av disse påstandene selv.

Med bitcoin på rundt $20 000 ved skrivende stund, føler mange mennesker som om de ikke rakk båten. «Hvis jeg bare kunne ha kommet inn på $10, $100 eller til og med $1000,» tenker de, «da ville jeg hatt penger for resten av livet.»

               Reklame                                                             

Sannheten er selvfølgelig ikke så enkel. I virkeligheten, hvis du ville ha kjøpt bitcoin for $10, ville du sannsynligvis ha solgt rett rundt $20 og deretter skrytt til vennene dine om din 100% avkastning. Eller kanskje du hadde endt opp som denne fyren:

greg schoen bitcoin kept

Det krever en spesiell – kanskje til og med litt gal – type person for å sitte på 300 000% urealiserte gevinster. Sjansen er stor for at du ikke er den fyren. Dette bringer oss så til et veldig viktig punkt. Det handler ikke om når du kjøper; det handler om hvorfor du kjøper. Mange mennesker som først begynte med bitcoin for over et tiår siden forblir blakke, mens mange andre som for bare noen få år siden begynte religiøst å kjøpe bitcoins nå sitter komfortabelt. Forskjellen ligger i filosofien.

Og sjansene er store for at hvis du søker etter «den neste bitcoin» har du en mangelfull filosofi. Du lider sannsynligvis av en av følgende tilstander:

  • Du forstår ikke helt Bitcoin sitt formål.
  • Du forstår ikke helt oppsiden av bitcoin.
  • Eller du forstår ikke helt hva som gjør Bitcoin spesiell.

Fokuset i denne artikkelen vil være på den tredje betingelsen.

               Reklame               
                                              

Det som gjør Bitcoin spesiell er ikke bare det faktum at det var den første kryptovalutaen. Når det gjelder Bitcoin sin first-mover fordel, er det mange som liker å ta opp skjebnen til MySpace og Yahoo. Imidlertid er denne sammenligningen en vanlig feil som viser en grunnleggende misforståelse av hva Bitcoin egentlig er.

I stedet for å tenke på Bitcoin som et internettselskap, er det mer nøyaktig å tenke på Bitcoin som internettet selv.

Pengenes internett

Akkurat som internett revolusjonerte informasjonsverdenen, revolusjonerer Bitcoin verden av verdi. Ved grunnlinjen er dagens internett det samme som internett på begynnelsen av 90-tallet. Men når det kommer til antall applikasjoner, brukergrensesnitt og generell samfunnsmessig betydning, er dagens internett nesten ugjenkjennelig fra internettet på 90-tallet. Det var ikke nødvendig å lage et helt nytt internett: snarere ble disse nye funksjonene og applikasjonene til slutt bygget på toppen av den eksisterende infrastrukturen. Mange mennesker sliter med å strekke blikket utover nåtiden, og hadde derfor absolutt ingen evne til å forutse at det langsomme, klumpete, forvirrende internett fra de første dagene skulle utvikle seg til den høyhastighets, kompakte, intuitive versjonen vi nå bærer rundt i lommene våre.

Paul Krugman internet

TCP, transmission control protocol og IP, internet protocol er to av grunnlagene som ligger til grunn for internett. TCP/IP ble oppfunnet på 1970-tallet og fungerer fortsatt som grunnlaget for internettdataoverføring.

Har ikke teknologien blitt bedre siden den gang? Har ikke de flinkeste informatikerne over hele verden klart å komme opp med noe mer effektivt enn TCP/IP?

               Reklame               

                                              

Svaret er selvfølgelig at teknologien har forbedret seg siden 70-tallet og mange forslag om å erstatte TCP/IP har blitt fremsatt. Så hvorfor bruker vi fortsatt en utdatert protokoll til tross for at det finnes «forbedrede» versjoner?

Svaret på dette spørsmålet gir oss et hint om hvorfor bitcoin sannsynligvis ikke vil bli erstattet av noen av de 18 000+ kryptovalutaene som sirkulerer i dag.

               Reklame                                                             

Ha dette spørsmålet i bakhodet mens du fortsetter å lese, så kommer vi tilbake til det senere.

Det er viktig å huske hva formålet med Bitcoin er. Bitcoin sitt formål er å tjene som et alternativ til vårt korrupte fiat finansielle system som er dominert av regjeringer og sentralbanker. Bitcoin ble opprettet for å bringe finansiell suverenitet til individet ved å fjerne makt fra sentralbanker, kommersielle banker og regjeringer, og gi denne makten direkte til folket.

Bitcoin sin jobb er enkel. Følge reglene som er avtalt av nettverket og fortsette.

Det er det.

               Reklame               
                                              

Den gjør denne jobben ekstremt bra. Ikke engang den mektigste regjeringen i verden har makt til å endre Bitcoin sine regler.

Dette er altså Bitcoin sin nøkkelfunksjon. Den ene tingen som skiller den fra hver eneste altcoin: uforanderlighet.

Bitcoin vs Ethereum

Bitcoin sin pengepolitikk har ikke vaklet fra kursen som opprinnelig ble satt av Satoshi for over et tiår siden.

bitcoin vs etc monetary policy

Dette kan sammenlignes med pengepolitikken til den nest største kryptovalutaen: Ethereum. Som du kan se, endres det drastisk, og det endres ofte. Hva er maksimal tilgang på ETH? Det er ikke noe svar på dette spørsmålet.

               Reklame               
                                              

For å være ærlig, Ethereum ble ikke opprettet for å være et Bitcoin-alternativ. Den ble opprettet som et forsøk på å oppfylle en annen nisje: nemlig smart kontrakter. Men i dag hevder mange av de mest vokale Ethereum-forkjemperne at overgangen til ETH 2.0 vil posisjonere ETH som et monetært alternativ til bitcoin. De har til og med gått så langt som uironisk å kalle ETH «Ultra Sound Money» som svar på sound-money egenskapene til Bitcoin.

Det disse menneskene ikke forstår er at Ethereum sin evne til å endre pengepolitikken for å være «ultra sound» er i seg selv grunnen til at den ikke kan være det.

Bitcoin er sound-money, ikke på grunn av den maksimale tilgangen på 21 millioner mynter, eller at inflasjonsraten halveres hver 210 000 blokker – begge disse tallene er vilkårlige og kunne lett vært annerledes. Vi er sikre på å kalle bitcoin sound-money på grunn av det faktum at disse tallene er hugget i stein.

Bitcoin og Ethereum har nesten ingenting med hverandre å gjøre. De gjør begge separate ting, og ingen av dem skal prøve å konkurrere med den andre. Ethereum er ikke mer en trussel mot Bitcoin enn aluminiumsfolie er mot gull.

Bitcoin vs “raskere coins”

Helt siden Bitcoin ble lansert har det vært utallige «raskere og billigere» coins som har blitt laget for å løse Bitcoin sine antatte problemer.

Fra Dogecoin til Litecoin, til Digibyte og Bitcoin Cash er det ingen mangel på konkurrenter som lover å detronisere Bitcoin.

Grunnen til at dette neppe skjer er den samme grunnen til at TCP/IP forblir internettstandarden 50 år etter opprettelsen.

Å snu og gjenoppbygge hele internett hver gang en litt bedre dataoverføringsprotokoll ble oppfunnet, ville vært som en kunstner som skrotet og malte sine mest kjente malerier på nytt hver gang et litt bedre lerret ble oppfunnet. Poenget er at de beste maleriene ikke er de med lerret av høyeste kvalitet, men snarere de som har et godt nok lerret til å la kunstneren lage sitt mesterverk. Alt lerretet må gjøre er å få jobben gjort.

TCP/IP får jobben gjort. Det gjør at internett kan fungere og applikasjoner kan bygges på toppen av det.

På samme måte får Bitcoin den ekstremt vanskelige jobben med å skille penger fra staten. Det faktum at Bitcoin-blokkjeden tilsynelatende er tregere og dyrere enn mange andre blokkjeder er irrelevant.

Altcoin-markedsførere har jobbet hardt med å skryte av større skalerbarhet og raskere transaksjonshastigheter enn bitcoin.

Det eneste problemet er at ingen ser ut til å bry seg. Land tar ikke i bruk Digibyte som offisiell valuta. Selskaper holder ikke Dogecoin. Formuesforvaltere i verdensklasse allokerer ikke til Litecoin eller Bitcoin Cash.

wealth allocates to bitcoin

Hvorfor ikke? La oss svare på dette spørsmålet med en analogi.

Se for deg to reisende som begge drar fra Cleveland, Ohio som ønsker å fly til Kairo for å besøke pyramidene i Egypt. Reisende A sin flytur koster 5000kr, og tar 10 timer. Reisende B får billetten sin for bare 1000kr og det tar bare 2 timer.

Reisende B skryter og skryter til reisende A om hvor mye mer kostnads- og tidseffektiv reisen hans er.

Begge reisende går ombord på flyet og ankommer Kairo. Den eneste forskjellen er, mens reisende A ender opp i Kairo, Egypt, kommer reisende B til Kairo, Illinois!

All den tiden og pengene spart av reisende B endte opp med å være bortkastet tid og penger fordi forutsetningen – den riktige destinasjonen – ikke ble tatt hensyn til.

Når det gjelder soliditeten til penger, er uforanderlighet en forutsetning. Ingenting annet betyr noe dersom denne egenskapen ikke oppfylles. Hvis pengepolitikken til en kryptovaluta kan endres etter noen få telefonsamtaler fra den amerikanske regjeringen, eller fordi mektige innsidere sier det, så er alle andre funksjoner den tilbyr fullstendig irrelevante.

Kan Bitcoin kopieres?

Bitcoin oppnådde ikke uforanderlighet på grunn av av sin kode, men snarere gjennom de unike omstendighetene den ble opprettet under. Bitcoin sin kode er helt åpen kildekode. Den kan og har blitt kopiert og “forke’d” flere ganger.

Men per definisjon kan ingen av disse kopiene betraktes som uforanderlige på grunn av det enkle faktum at uforanderlighet måtte brytes for at forken skulle eksistere i utgangspunktet. Empirisk kan vi se dette spille ut i sanntid med Bitcoin Cash.

I 2017 bestemte en gruppe ledet av Roger Ver og Jihan Wu at det var verdt det å ofre uforanderlighet for å øke blokkstørrelsen. Med dette presedens kom det ikke til noens overraskelse da et år senere en gruppe i Bitcoin Cash-fellesskapet ledet av Craig Wright bestemte seg for å skille seg fra Bitcoin Cash og skapte BSV. Imens disse forkene fortsettet å forke og forsvant til irrelevans, fortsettet Bitcoin uskadd; med uforanderlighet intakt.

Lagdelt skalering: Internettet og Bitcoin

I 1995 lagde en skribent for Newsweek ved navn Clifford Stoll disse sarkastiske bemerkningene om internett:

«Vi er lovet umiddelbar kataloghandel – bare pek og klikk for gode tilbud. Vi bestiller flybilletter over nettverket, gjør restaurantreservasjoner og forhandler om salgskontrakter. Butikker vil bli foreldet. Så hvorfor gjør det lokale kjøpesenteret mitt mer forretninger på en ettermiddag enn hele internett håndterer på en måned? Selv om det fantes en pålitelig måte å sende penger over internett på – noe som ikke finnes – mangler nettverket en viktig ingrediens i kapitalismen: selgere.»

Stoll beskrev internett slik han så det i 1995. Han klarte ikke å ta hensyn til de mange applikasjonene som det samme internett fra 1995 til slutt ville muliggjøre ettersom tiden gikk.

På samme måte ser mange mennesker på Bitcoin i dag som treg og kostbar. Tross alt tar det rundt 10 minutter for en transaksjon å bekreftes på blokkjeden, og gebyrene kan løpe opp til noen få dollar eller mer avhengig av overbelastningen av nettverket. Akkurat som det krevde framsyn for å kunne gjenkjenne internett sin evne til å skalere på 90-tallet, krever det å se dypere enn på overflaten for å forstå hvordan Bitcoin kan skaleres til millioner av transaksjoner per sekund.

For de som ikke har noe imot å gi opp litt privatliv i bytte for enkel transaksjon, integrerer mange selskaper som Square og PayPal bitcoin i tjenestene sine.

For folk som ønsker å opprettholde personvernet og sende bitcoin med lysets hastighet med ubetydelige avgifter, er Lightning Network raskt i ferd med å bli det foretrukne betalingsalternativet. Allerede tatt i bruk i El Salvador og for tiden integrert i Cash App og Shopify, gjør Lightning Network bitcoin til en transaksjonsvaluta, noe som gjør tusenvis av altcoins ubrukelige i prosessen.

To parallelle systemer

Akkurat nå diskuterer Federal Reserve om de skal holde rentene lave og la økonomien ødelegges av inflasjon eller heve renten og ødelegge økonomien ved å sette opp gjeldsboblen.

I mellomtiden eksisterer det et parallelt system der ingen slike beslutninger må tas. Dette systemet har en algoritmisk pengepolitikk som er kjent for alle før de velger å melde seg inn. Over tid, med små bevilgninger, vil rasjonelle aktører bevege seg bort fra dagens system preget av byråkrati, korrupsjon og inflasjon, og gå over i dette andre systemet som kjører på prinsippene om matematikk, uforanderlighet og knapphet.

Dette systemet kalles Bitcoin. Og den har ingen konkurranse.

Dette er et gjesteinnlegg skrevet av Bob Simon. Uttrykte meninger er helt deres egne og reflekterer ikke nødvendigvis meningene til Bitcoinplassen.