Hvorfor Bitcoin er viktig for frihet

Del denne artikkelen

Beregnet lesetid: 4 minutter

Forfatter: Alex Gladstein | Utgitt: 28/12/18 | Original: Why Bitcoin Matters for Freedom


I grensebyen Cúcuta strømmer venezuelanske flyktninger inn i Colombia, på jakt etter mat å mate familiene sine med. År med høy inflasjon, anslått til å toppe 1 million prosent, har gjort bolivare til verdiløst papir. Mer enn 3 millioner venezuelanere har flyktet siden 2014, og 5500 forlater hver dag. I følge FN er utvandringen «på omfanget av Syria» og er nå en av verdens verste flyktningkriser. Når venezuelanere rømmer, drar de med nesten ingenting, desperate og sårbare.

Fordi de lever under autoritarisme, har venezuelanere ingen mulighet til å reformere politikken som har ødelagt deres økonomi. De kan ikke holde sine herskere ansvarlige gjennom frie og rettferdige valg eller kampanjer uten frykt. Mens de står i timelange køer etter dagligvarer og medisiner og ser at sparepengene deres forsvinner, kan det virke som om det ikke er noen alternativer.

Men innovasjon skjer på kanten. I dag tar venezuelanere i bruk og eksperimenterer med Bitcoin for å unngå hyperinflasjon og strenge økonomiske kontroller. Spekulasjoner, svindel og grådighet i kryptovaluta- og blokkjedeindustrien har overskygget det virkelige, frigjørende potensialet til Satoshi Nakamoto sin oppfinnelse. For mennesker som lever under autoritære regjeringer, kan Bitcoin være et verdifullt økonomisk verktøy som et sensurbestandig byttemiddel.

               Reklame                                                             

Ta for eksempel pengeoverføringer. Etter å ha herjet den innenlandske økonomien, tar det venezuelanske regimet nå et kutt av penger som kommer inn fra utlandet. Nye lover tvinger venezuelanere til å gå gjennom lokale banker for utenlandske transaksjoner, og krever at bankene oppgir informasjon om hvordan enkeltpersoner får og bruker pengene sine. Ifølge Alejandro Machado, en kryptovalutaforsker ved Open Money Initiative, kan en bankoverføring fra USA nå møte et gebyr så høyt som 56% når det går fra dollar til bolivare i en prosess som kan vare i flere uker. Senest har venezuelanske banker, under press fra myndighetene, til og med forhindret kunder som bruker utenlandske IP-adresser fra å få tilgang til deres nettkontoer.

For å omgå dette byråkratiet har noen venezuelanere begynt å motta bitcoin fra sine slektninger i utlandet. Det er nå mulig å sende en tekstmelding til familien din og be om bitcoin, og motta den minutter senere for en liten avgift. Offentlig sensur er ikke mulig, siden bitcoin ikke rutes gjennom en bank eller tredjepart og i stedet kommer inn i telefonlommeboken din på en peer-to-peer måte. Så kan du, noen øyeblikk senere, selge din nye bitcoin til fiat gjennom en lokal Craigslist-lignende børs, eller laste den inn på en flash-stasjon (eller til og med huske en gjenopprettingsfrase) og slippe unna Venezuela med full kontroll over sparepengene dine. Et populært alternativ – få familien din til å overføre penger til en bank i Colombia, gå over grensen for å ta ut penger, så gå tilbake til Venezuela med kontanter i hånden – kan ta mye lengre tid, koste mer og være langt farligere enn Bitcoin-alternativet.

Venezuela er ikke det eneste stedet hvor folk kan bruke Bitcoin som en fluktventil. I Zimbabwe trykket Robert Mugabe uendelige mengder kontanter og blåste opp sparepengene til innbyggerne til ingenting, men hans etterfølgere kan ikke skrive ut mer bitcoin. I Kina kan Xi Jinping spore alle transaksjonene dine på Alipay og WePay, men han kan ikke organisere masseovervåking av alle Bitcoin-betalinger. I Russland kan Vladimir Putin målrette mot en NGO og fryse bankkontoen, men han kan ikke fryse Bitcoin-lommeboken deres. I en flyktningleir kan du kanskje ikke få tilgang til en bank, men så lenge du kan finne en internettforbindelse kan du motta bitcoin uten å spørre om tillatelse og uten å måtte bevise identiteten din.

Naturligvis må vi ta hensyn til den mørke siden av fremvoksende teknologi. Offentlige intellektuelle som Yuval Noah Harari og Elon Musk har advart om at kunstig intelligens og big data kan styrke tyranner og autoritære over hele verden. Regimer i Venezuela, Iran og Saudi-Arabia prøver til og med å mutere og sentralisere Bitcoin sitt konsept av peer-to-peer digitale penger for å lage statskontrollerte kryptovalutaer som Petro, som kan tillate dem å mer effektivt sensurere transaksjoner, overvåke brukerkontoer, og unngå sanksjoner.

               Reklame               
                                              

Men desentraliserende teknologier kan gi en motkraft. Utover Bitcoin er det krypterte kommunikasjonsapper og nettlesere som Signal og Tor, personvernbevarende kryptovalutaer som Zcash og Monero, mesh-nettverksenheter som goTenna og sensurbestandige lagringssystemer som IPFS. Ved å bygge på og investere i verktøy som disse, kan vi sikre at våre byer, sosiale nettverk og finansielle systemer ikke blir til verktøy for overvåking og kontroll.

Kontanter er fortsatt en av de beste måtene å utøve ytringsfrihet på. Papir- eller metallpenger er tilnærmet anonyme, og kan brukes uten statlig overvåking. Men på steder som Venezuela, hvor sedler veies i kilogram selv for små transaksjoner, er kontanter stadig mer upraktiske, og de er sårbare for tyveri eller beslag. Og fra Kina til Sverige driver myndigheter og selskaper oss mot en kontantløs verden. Det er viktig at vi utforsker elektroniske penger som kan bevare peer-to-peer-kvaliteten til kontanter for fremtidige generasjoner. Når du betaler noen med programvare som Vipps, kan du bruke 3-4 finansielle mellomledd, selv om mottakeren kanskje står foran deg. Hver mellommann kan potensielt sensurere, overvåke og tjene penger. Og de milliarder av menneskene som lever under undertrykkende regimer kan ikke forvente at det meste av betalingsprogramvaren i fremtiden vil forbli like uskyldige eller velvillige som Vipps. Som Nassim Nicholas Taleb har skrevet, er Bitcoin «en forsikring mot en Orwellsk fremtid.»

For å være sikker er Bitcoin fortsatt en ny teknologi, og tilbyr ikke banebrytende brukervennlighet, hastighet eller personvern. Men ingeniører jobber hele tiden med å bringe disse egenskapene til Bitcoin ved å bygge bedre apper og påkjøringsramper, oppgradere basisprotokollen og lage nye andrelagsteknologier som Lightning Network, som til slutt kan maskere og dramatisk skalere antallet mulige bitcoin-transaksjoner pr. sekund. På samme måte som mobiltelefonen begynte som absurd dyr, knapt funksjonell og kun tilgjengelig for eliten, fortsetter Bitcoin å utvikle seg og vil bli enklere å bruke og mer tilgjengelig for massene i fremtiden.

Mindre enn 1% av verdens befolkning – ikke mer enn 40 millioner mennesker – har noen gang brukt Bitcoin. Men ifølge Human Rights Foundation lever mer enn 50% av verdens befolkning under et autoritært regime. Hvis vi investerer tid og ressurser for å utvikle brukervennlige lommebøker, flere kryptobørser og bedre undervisningsmateriell for Bitcoin, har det potensialet til å gjøre en reell forskjell for de 4 milliarder menneskene som ikke kan stole på herskere eller som ikke har tilgang til banksystemet. For dem kan Bitcoin være en vei ut.

Dette er et gjesteinnlegg skrevet av Alex Gladstein. Uttrykte meninger er helt deres egne og reflekterer ikke nødvendigvis meningene til Bitcoinplassen.

               Reklame