Beskytt personvernet ditt

Del denne artikkelen

Beregnet lesetid: 3 minutter

Forfatter: Bitcoin.org | Original: Protect your privacy


Bitcoin blir ofte oppfattet som et anonymt betalingsnettverk. Men i virkeligheten er Bitcoin sannsynligvis det mest gjennomsiktige betalingsnettverket i verden. Samtidig kan Bitcoin gi akseptable nivåer av personvern når det brukes riktig. Husk alltid at det er ditt ansvar å ta i bruk god praksis for å beskytte personvernet ditt.


Å forstå Bitcoin sin sporbarhet

Bitcoin fungerer med et enestående nivå av åpenhet som folk flest ikke er vant å forholde seg til. Alle Bitcoin-transaksjoner er offentlige, sporbare og permanent lagret i Bitcoin-nettverket. Bitcoin-adresser er den eneste informasjonen som brukes til å definere hvor bitcoins blir tildelt og hvor de sendes. Disse adressene opprettes privat av hver brukers lommebøker. Men når adresser først er brukt, blir de koblet til historien til alle transaksjoner de er involvert i. Alle kan se saldoen og alle transaksjoner på en hvilken som helst adresse. Siden brukere vanligvis må avsløre identiteten sin for å motta tjenester eller varer, kan ikke Bitcoin-adresser forbli helt anonyme. Siden blokkjeden er permanent, er det viktig å merke seg at noe som ikke kan spores for øyeblikket, kan bli sporet i fremtiden. Av disse grunnene bør Bitcoin-adresser bare brukes én gang, og brukere må være forsiktige med å oppgi adressene sine.

Bruk nye adresser for å motta betalinger

For å beskytte personvernet ditt bør du bruke en ny Bitcoin-adresse hver gang du mottar en ny betaling. I tillegg kan du bruke flere lommebøker til forskjellige formål. Ved å gjøre det kan du isolere hver av transaksjonene dine på en slik måte at det ikke er mulig å knytte dem alle sammen. Folk som sender deg penger kan ikke se hvilke andre Bitcoin-adresser du eier og hva du gjør med dem. Dette er sannsynligvis det viktigste rådet du bør huske på.

               Reklame                                                             

Vær forsiktig med offentlige rom

Med mindre intensjonen din er å motta offentlige donasjoner eller betalinger med full åpenhet, er det ikke en god idé å publisere en Bitcoin-adresse på et hvilket som helst offentlig sted som et nettsted eller et sosialt nettverk når det gjelder personvern. Hvis du velger å gjøre det, husk alltid at hvis du flytter midler fra denne adressen til en av de andre adressene dine, vil de bli offentlig koblet til historien til den offentlige adressen din. I tillegg bør du kanskje også være forsiktig med å publisere informasjon om transaksjonene og kjøpene dine som kan tillate noen å identifisere Bitcoin-adressene dine.

IP-adressen din kan logges

Fordi Bitcoin-nettverket er et peer-to-peer-nettverk, er det mulig å lytte etter transaksjonene sine relays og logge deres IP-adresser. Full node-klienter videresender alle brukernes transaksjoner akkurat som deres egne. Dette betyr at det kan være vanskelig å finne kilden til en bestemt transaksjon, og enhver Bitcoin-node kan forveksles som kilden til en transaksjon når de ikke er det. Du vil kanskje vurdere å skjule datamaskinens IP-adresse med et verktøy som Tor, slik at den ikke kan logges.

Begrensninger til mixing-tjenester

Noen elektroniske tjenester kalt mixing-tjenester tilbyr å blande sporbarhet mellom brukere ved å motta og sende tilbake samme beløp ved å bruke uavhengige Bitcoin-adresser. Det er viktig å merke seg at lovligheten av å bruke slike tjenester kan variere og være underlagt ulike regler. Slike tjenester krever også at du stoler på at personene som driver dem ikke taper eller stjeler pengene dine og ikke fører en logg over forespørslene dine. Selv om mixing-tjenester kan bryte sporbarheten for små beløp, blir det stadig vanskeligere å gjøre det samme for større transaksjoner.

Fremtidige forbedringer

Mange forbedringer kan forventes i fremtiden for å forbedre personvernet. For eksempel pågår det en del anstrengelser med betalingsmeldings-APIet for å unngå å koble til flere adresser sammen under en betaling. Bitcoin Core change-adresser kan bli implementert i andre lommebøker over tid. Grafiske brukergrensesnitt kan forbedres for å gi brukervennlige betalingsforespørselsfunksjoner og motvirke gjenbruk av adresser. Ulike arbeid og forskning blir også gjort for å utvikle andre potensielle utvidede personvernfunksjoner som å kunne slå sammen tilfeldige brukeres transaksjoner.

               Reklame               
                                              

Dette er et gjesteinnlegg skrevet av Bitcoin.org. Uttrykte meninger er helt deres egne og reflekterer ikke nødvendigvis meningene til Bitcoinplassen.