Den virkelige skaleringsløsningen for Bitcoin

Del denne artikkelen

Beregnet lesetid: 5 minutter

Forfatter: Knut Svanholm | Utgitt: 18/07/22 | Original: The real scaling solution for Bitcoin


Bitcoin-skeptikere hevder ofte at bitcoin ikke kan skalere. De sier at bitcoin sin transaksjonskapasitet på omtrent syv transaksjoner per sekund er for lavt, spesielt sammenlignet med de vanligste kreditt- og debetkortnettverkene. Disse nettverkene er sentraliserte databaser som kan utføre mer enn hundre tusen transaksjoner per sekund. Standard Bitcoiner-svar er at disse kritikerne ikke har hørt om Layer 2-løsninger, for eksempel Lightning Network. Selv om det er sant at Layer 2 sannsynligvis vil løse problemet til slutt, er det ikke en rask nok løsning i tilfelle det kommer en rask hyperbitcoinisering. Tross alt, hvis alle basislagstransaksjoner er nye Lightning-noder, kan bare syv nye noder startes opp per sekund, ikke sant? Det som er sant er at kritikerne og de fleste Bitcoinere ikke ser det større bildet her. Begge gruppene ser ikke skogen på grunn av alle trærne. La oss tenke dette gjennom.

Vi lever i en verden der fiat-penger dominerer verdensøkonomien. Hvert land på jorden har en nasjonal valuta eller bruker en som er trykt i et annet land, for eksempel norske kronen eller amerikanske dollar. Det disse valutaene har til felles er at de alle er inflasjonsdrivende, noe som betyr at det er sentrale myndigheter som har rett til å utstede nye enheter av dem. Som de som har studert bitcoin eller økonomi vet, stiger prisene i disse valutaene kontinuerlig over tid. Bitcoin blir ofte sammenlignet med gull, da kostnadene ved å utvinne gull er relativt upåvirket av endringer i gullprisen. Men denne analogien er feil. Bitcoin er ikke gull. Kostnaden for å utvinne bitcoin korrelerer med prisen på bitcoin, men utstedelsesraten for nye bitcoins gjør ikke det. Denne faste utstedelsesraten er et helt nytt fenomen og eksisterer kun i bitcoin. Ingen annen vare oppfører seg på denne måten. Prisene stiger over tid på en fiat-pengestandard, men transaksjoner er raske. Prisene var relativt stabile under gullstandarden, men gull var svært kostbart å transportere. Bitcoin er billig å transportere og absolutt begrenset, noe som betyr at prisene denominert i bitcoin vil fortsette å synke over tid.

Ettersom teknologien utvikler seg raskere og raskere, bør prisene synke. Den eneste grunnen til at de ikke gjør det, er trykking av penger, eller «pengepolitikk», som de med tilgang til printerne kaller det. Ingenting i bitcoin tillater at dette skjer. De langsiktige implikasjonene av absolutt knapphet på penger er svært vanskelig å forstå for folk som bare er kjent med fiat-økonomier. Vi kan rett og slett ikke vikle hodet rundt stadig synkende priser. Ingen kan forestille seg hvordan et slikt samfunn vil se ut. Men én ting er sikkert – transaksjoner per sekund er et mål som er viktig for det gamle systemet, ikke det nye.

               Reklame                                                             

«Zeitgeist»-filmene fra omtrent et tiår tilbake var et forsøk på å beskrive hvordan en fremtid uten penger kan se ut. De forklarte hvor mangelfulle våre gamle institusjoner er, fra religiøse institusjoner til politiske og juridiske institusjoner og, kanskje viktigst, fractional reserve banking-systemet. Så foreslo de noe naivt at hvis verden sluttet å bruke penger, ville vi innledet en ny æra med fred og velstand. Disse filmene manglet imidlertid en forklaring på hvordan man kommer seg dit. De forklarte ikke at det ikke er noen forskjell mellom frivillige interaksjoner og pengetransaksjoner, gitt at pengene er ærlige. Veien til de utopiske «Venus Project»-byene beskrevet i disse filmene er bitcoin.

Den strålende kanadiske seriegründeren Jeff Booth har ofte beskrevet bitcoin som en «bro til den andre siden.» Nesten alle Bitcoinere er enige om at vårt nåværende system er feil, og vi trenger en vei ut. Bitcoin er den veien ut. Men hva er på den andre siden av broen? Det er det dypere spørsmålet her. Når du tenker lenge og grundig over det, skjønner du at verden på den andre siden av broen er den virkelige skaleringsløsningen. Med sannhet i samfunnets grunnlag vil behovet for pengetransaksjoner gå ned, ikke opp.

Alle goder er en tjeneste. Hver menneskelig interaksjon er en transaksjon. Vi har ikke lyst på penger; vi vil ha det vi tror penger vil kjøpe oss. Vi vil ikke ha sofaen; vi vil ha muligheten til å sitte på en sofa når vi føler for det. For å si det på en annen måte, vi ønsker tilgang til overfloden som teknologisk fremgang muliggjør. Inflasjonspenger er en kraft i motsatt retning. Det krever høyere priser og dermed mindre tilgang til rikdommene som teknologien låser opp. Det skaper en eliteklasse som blir rikere over tid på bekostning av alle andre. Deflasjonspenger vil gjøre det motsatte. Det vil gi alle en grunn til å spare fremfor å overforbruke, og gi flere mennesker tilgang til hva de vil over tid på grunn av de fallende prisene. Hvis du utsetter forbruket ditt, vil bitcoin kjøpe deg mer i fremtiden. Med andre ord færre transaksjoner. Kvalitet over kvantitet. Behovet for transaksjoner per sekund vil avta.

Tenk nå på hvordan du samhandler med familie og venner. Du bruker sjeldent penger, ikke sant? Husk at hver frivillig interaksjon er en transaksjon. Du utveksler informasjon og deler erfaringer med dine kjære hele tiden, alt uten å utveksle en eneste satoshi. Bitcoin-fellesskapet er også slik. Alle er veldig sjenerøse med sin tid og innsats. Det merker du når du tilbringer tid med såkalte toxic Bitcoin-maksimister. Vi bryr oss ikke om å tjene penger. Vi bryr oss om å gjøre verden til et bedre sted. Jeg har mottatt grenseløs hjelp fra andre Bitcoinere i form av korrekturlesing, oversettelser, kunst, nettstedbygging og mange forskjellige ting, helt gratis. Alt jeg trengte å gjøre var å gi noe av verdi tilbake. Som i min familie og med vennene mine var det gjensidig tillit; dermed trengtes ingen penger.

               Reklame               
                                              

Tross alt er den eneste grunnen til at samfunn trenger kontanter i utgangspunktet for å muliggjøre transaksjoner mellom mennesker som ikke kjenner eller stoler på hverandre. Dessverre ser det ut til at alle har glemt dette i fiat-land. Alle bitcoinere drar nytte av suksessen og den stadig økende kjøpekraften til bitcoin. Derfor er hver Bitcoiner oppmuntret til å hjelpe hverandre. Når hyperbitcoinisering er over oss, vil alle være Bitcoinere. Alle vil ha dette insentivet. Ironisk nok, «Ikke stol på, verifiser,» låste på en eller annen måte opp en evne til å stole på hverandre på en skala som aldri før har vært kjent for mennesker. Det morsomme er at vi har hatt denne evnen hele tiden. Bitcoin er en privat nøkkel til våre hjerter, så vi kan bære dem på ermene offentlig. Den virkelige skaleringsløsningen er ærlighet. Når vi har det, skjer fordeling av arbeid automatisk.

Ved å kjøre det matematiske eksperimentet kalt Bitcoin i bakhodet vårt til enhver tid, låser vi opp den sanne kraften i menneskelig samarbeid. Behovet for mindre transaksjoner forsvinner ettersom alle sin tidspreferanse reduseres og vår evne til å elske vår nabo øker. Du vil ikke betale for kaffen din i fremtiden. Du får den gratis. Bare betydelige, essensielle investeringer som gir nok verdi til menneskeheten vil være verdt å gjøre siden det å bare holde på bitcoinen din vil være en bedre strategi i de fleste tilfeller. Muligheten til å foreta mikrobetalinger raskt og billig for alle over hele verden vil fortsatt være der på grunn av Layer 2-skaleringsløsninger, men folk trenger ikke å bruke det så ofte. Bitcoin-kultur er det motsatte av fiat-kultur. Vi har en lys oransje fremtid; jo raskere vi omfavner det, jo bedre har vi det.

Dette er et gjesteinnlegg skrevet av Knut Svanholm. Uttrykte meninger er helt deres egne og reflekterer ikke nødvendigvis meningene til Bitcoinplassen.