Kjære familie, kjære venner

Del denne artikkelen

Beregnet lesetid: 14 minutter

Forfatter: Der Gigi | Utgitt: 27/04/20 | Original: Dear Family, Dear Friends


Jeg skriver dette brevet fordi jeg er overbevist om to ting: (1) våre nåværende penger er fundamentalt ødelagte (2) bruk av overlegne penger vil være til fordel for deg spesielt – og samfunnet generelt – i det lange løp.

Penger er et følsomt tema – de fleste liker ikke å snakke om det, enten fordi de har lite og skammer seg, eller fordi de har mye og er redde. Enda færre mennesker vet noe om strukturen til pengene våre, noe som er ganske sjokkerende – tross alt er penger et viktig verktøy for vår sivilisasjon.

Verden har endret seg drastisk de siste par tiårene, det samme har verdenen av penger. Jeg er imidlertid redd for at den underliggende strukturen til vårt pengesystem ikke har endret seg til det bedre. Det enkle faktum at regjeringer rundt om i verden tryller fram billioner (med en B) av dollar ut av løse luften, er et bevis på hvor frakoblet pengesystemet vårt er fra virkeligheten.

               Reklame                                                             

Jeg håper at dette brevet vil plante frøene til en bedre fremtid. En bedre fremtid for deg personlig – og en bedre fremtid for oss alle. Til dels skriver jeg til deg fordi jeg er bekymret for hva som skal komme. Og likevel er jeg håpefull, for denne gangen har vi en vei ut – vi har en plan B.

Plan B

Nå har du sikkert hørt om Bitcoin. Det er et kjent navn, ofte omtalt i store nyhetskanaler, på TV, og referert til i popkulturen (The Simpsons, Mr. Robot, Silicon Valley, The Big Bang Theory, Grey’s Anatomy , Family Guy og The Simpsons igjen). Uansett hva du kanskje vet eller tror du vet om Bitcoin – det er mer til det enn du kan se.

Bitcoin: det er pengenes fremtid.

Mens Bitcoin har blitt dekket mye i mainstream media, er det fortsatt mye misforståelser om hva Bitcoin er og hva dens rolle i verden vil være. Imidlertid, delvis takket være flere og flere hensynsløse monetære intervensjoner fra Norges Bank og lignende institusjoner, begynner til og med mainstream-narrativet å endre seg. Bitcoin er ikke lenger et synonym for kriminalitet og darknet-penger. I dag blir det mer og mer et synonym for gode penger, en sikring mot dagens system, en stemme for frihet, et annet paradigme.

Hvis du leser dette og fortsatt ikke har noe bitcoin, bør du kanskje tenke på å skaffe deg litt. Det har aldri vært så enkelt som det er i dag å få tak i sats (små brøkdeler av en bitcoin) og bli en tidlig bruker av fremtidens globale penger.

               Reklame               
                                              

Vær advart: Jeg vil ikke fortelle deg hvordan Bitcoin fungerer. Jeg vil ikke fortelle deg om dens fengslende historie, eller dens mystiske oppfinner, eller om det fantastiske designet, kryptografien og spillteorien bak den. Jeg vil ikke snakke om økonomiske teorier, eller monetære egenskaper, eller pengenes historie. Det er mange ressurser som går inn i det. Tross alt skal dette være et brev, ikke en bok.

Men siden jeg bryr meg om deg, vil jeg fortelle deg én ting om og om igjen: begynn å kjøp sats så snart du kan.

Begynn å kjøp sats, i dag

Du tror kanskje at du er sent ute til festen, at skipet allerede har seilt. Feil. Du er fortsatt tidlig ute. Bitcoin vil fortsette å marsjere videre, vokse i størrelse og verdi, og spise opp de regjeringskontrollerte fiat-valutaene som styrer verden i dag. Hvordan vet jeg at dette fortsatt er de tidlige dagene? Vel, mens de fleste har hørt om Bitcoin nå, er det svært få som eier eller bruker den. Videre, hvis vi sammenligner markedsverdien til Bitcoin med andre eiendeler og/eller penger, har Bitcoin fortsatt et enormt potensial til vekst.

Når dette skrives, er Bitcoin sin markedsverdi rundt 422 milliarder dollar. Den totale markedsverdien for gull er rundt 9 billioner dollar (~21 ganger større enn Bitcoin). Fast eiendom, globalt, er 228 billioner dollar (~540 ganger større). Bitcoin kan fange opp noe (når det gjelder eiendom) eller alt (når det gjelder gull) av denne verdien, og ompriser disse og andre eiendeler i prosessen. Igjen: Dette er fortsatt de tidlige dagene.

«Vi er i ferd med å omprise verden til sats.»

Bitcoin Tina

Men kjøp og holding av bitcoin er nyansert. Det er lett å skyte seg selv i foten. Det er lett å bli lurt. Det er mulig å miste tilgangen til bitcoinen din for alltid. Derfor har jeg en advarsel: utdann deg selv, og ta feil på siden av forsiktighet.

               Reklame               

                                              

Dessverre hadde jeg ikke en «Bitcoin-fyr» som forsto hva som foregikk. Jeg hadde ikke denne ene vennen som sa til meg «stol på meg, bare kjøp litt bitcoin» – eller enda bedre: «stol på meg, bare kjøp litt regelmessig.»

Så jeg vil gjerne være denne Bitcoin-fyren nå, for deg. Her er hva jeg vil si til deg som en venn: «begynn å kjøp sats, i dag.» Hvis du allerede gjør det, bra. Hvis du ikke gjør det, begynn å kjøp. Det er ikke så vanskelig!

               Reklame                                                             

Hvorfor Bitcoin er nødvendig

Vi som samfunn trenger Bitcoin mer enn Bitcoin trenger oss. Penger er et viktig verktøy for ethvert samarbeid i stor skala. Det er en måleenhet, en løsning på problemet med byttehandel, et verktøy for å lagre rikdommen din over tid og rom, og mange andre ting. Kort sagt: penger er avgjørende for at et komplekst samfunn skal fungere. En rekke økonomiske kriser og nylige hendelser rundt et visst virusutbrudd har imidlertid tydelig vist at pengene våre er fundamentalt ødelagte.

«Hovedproblemet med vanlig valuta er all tilliten som kreves for å få den til å fungere. Vi må stole på at sentralbanken ikke skal forringe valutaen, men historien til fiat-valutaer er full av brudd på den tilliten.»

Satoshi Nakamoto

Viruset minnet oss ikke bare om skjørheten i menneskelivet, men det avslørte også skjørheten til våre forsyningskjeder og andre globale systemer. Spesielt fremhevet den latterligheten ved vårt finansielle og monetære system. I løpet av få dager gikk vi fra å trykke milliarder til billioner av dollar, til forslag om å lage billion-dollar-platinamynter, til ubegrenset QE og uendelig kontanter. Økonomer og politikere snakker om å redde økonomien, om å tilføre likviditet, om kvantitative lettelser, om omvendte gjenkjøpsavtaler, om å redde de som er for store til å mislykkes (igjen) – om å gjøre alt som står i deres makt for å forlenge den uunngåelige kollapsen, for å sparke boksen enda lenger nedover veien.

Selv om språket er fancy, er konsekvensene enkle: et viktig verktøy for vår sivilisasjon er bøyd og forvrengt. Hyperinflasjon er det som skjer når dette verktøyet til slutt bryter under konstant press. Hyperinflasjon eller ikke, konsekvensene for individet er alltid de samme: pengene du sparer blir devaluert, kjøpekraften redusert. Om pengene dine ligger under madrassen eller på bankkontoen din spiller ingen rolle.

«Verden har blitt gal og systemet er ødelagt.»

Ray Dalio

Som Ray Dalio forklarer så veltalende: vårt gjeldsbaserte pengesystem er iboende ødelagt. Bitcoin fikser dette. Den fikser dette fordi den ikke er basert på gjeld. Den fikser dette fordi den har en strengt begrenset pengemengde. Den fikser dette fordi bitcoins ikke kan opprettes vilkårlig; fordi det ikke er noen sentrale makter som kan ødelegge den.

               Reklame               
                                              

Bitcoin er motgiften til moderne monetær teori. Det er nødvendig å rette ut den skjeve verdenen av fiat-penger.

De beste pengene vi noensinne har hatt

Bitcoin sine monetære egenskaper er designet fra grunnen av for å være overlegne over alle andre former for penger. Den er ekstremt bærbar, perfekt knapp, svært delbar, lett verifiserbar, holdbar, fungibel og usedvanlig motstandsdyktig mot sensur. Som en venn av meg liker å si: Bitcoin er biter av supergull som flyr inne i en ustoppelig Vipps. Det er de beste pengene vi noen gang har hatt.

Ingen sentral autoritet gir disse egenskapene til bitcoin. De kommer naturlig fra systemet, et faktum som er like vakkert som det er viktig. Dermed er Bitcoin folkets penger: for folket, av folket. Ikke kontrollert av noen; kontrollerbar og brukbar av alle.

Kjøp land. De lager ikke noe flere av de tingene.

Will Rogers

Will Rogers hadde den rette ideen: knapphet har verdi. Men som et verdilager er Bitcoin overlegen over land (og gull, for den saks skyld) på mange måter. Ingen andre eiendeler kan på magisk vis sendes over internett eller andre kommunikasjonskanaler. Bitcoin har den høyeste verditettheten av alle eiendeler siden det er ren informasjon. Du kan ha bitcoin verdt en milliard dollar i hodet ditt, og beholde formuen selv om du blir kledd naken.

               Reklame               
                                              

Selv om det er mange misoppfatninger rundt Bitcoin, er følgende sannsynligvis de mest fremtredende:

  • Bitcoin er for dyrt
  • Bitcoin er gammel teknologi
  • Bitcoin er for komplisert
  • Bitcoin er risikabelt og spekulativt
  • Bitcoin vil bli erstattet av en annen mynt

La oss kort gå gjennom disse påstandene én etter én.

Bitcoin er for dyrt: tvert imot! Ikke la «Jeg trenger en hel mynt»-tankegangen lure deg. Bitcoin er fortsatt veldig billig. Men hvis du tenker slik, er du i godt selskap. Folk har tenkt at bitcoin er for dyrt siden starten. Det vil alltid være for dyrt hvis perspektivet ditt fortsatt er forankret i fiat-penger.

Bitcoin er gammel teknologi: For det første er Bitcoin en monetær oppfinnelse snarere enn en teknologisk oppfinnelse. Den ønsker å erstatte det økonomiske grunnlaget i samfunnet vårt – det er ikke den neste virale appen på smarttelefonen din. For det andre forbedrer og utvikler Bitcoin seg i et raskt tempo. Det er praktisk talt umulig å følge med på all utviklingen.

Bitcoin er for komplisert: Bitcoin er ikke akkurat lett å forstå. (Men heller ikke det tradisjonelle økonomiske systemet.) Heldigvis, som med alle andre komplekse teknologier, krever ikke bruk fullstendig forståelse. Hvis man trengte det, kan du sannsynligvis ikke bruke smarttelefonen din, bruke internettet eller kjøre bil. Og når det gjelder bruk, blir Bitcoin enklere for hver dag. Akkurat som å bruke internett for et par tiår siden ikke var akkurat lett, kan det til tider være utfordrende å bruke Bitcoin i dag.

Bitcoin er risikabelt og spekulativt: Ikke spekuler. Vær ydmyk og begynn å kjøp sats. Hvis det ikke er godt nok for deg, hva med det faktum at en portefølje på 5% bitcoin og 95% kontanter ga bedre resultater enn aksjer på risiko og avkastning hvert år de siste 6 årene? Fortsatt for risikabelt?

Bitcoin vil bli erstattet av en annen mynt: Bitcoin er den ubestridte kongen og den eneste seriøse konkurrenten for digital knapphet. Den har de beste nettverkseffektene, den høyeste likviditeten og den høyeste sikkerheten i mange størrelsesordener. Ingenting annet kommer i nærheten, og jeg vil ikke kaste bort noe digitalt blekk på å navngi noen annen mynt. Alt jeg vil si om Bitcoin sine kloner er dette: ikke rør dem. Mens sangen av shitcoins er vanskelig å motstå, kalles de shitcoins av en grunn. Bitcoin kan ikke kopieres. Det er en oppfinnelse i et vinner-tar-alt-miljø.

«Det er bitcoin, og så er det shitcoin.»

Warren Davidson

Shitcoins er en blindvei. Ikke gå den veien. Ingenting annet enn smerte og sorg vil vente deg der.

Hvorfor kjøp av sats er overlegent

Når dette skrives, vil 10kr kjøpe deg 4 437 sats. Bruk 2 250kr, og du er en satoshi-millionær. Bitcoin er dyrt. Sats er billige.

«Jeg kjøper sats hver dag takket være fast sparing»

Som nevnt ovenfor er bitcoin svært delbart. Igjen, ikke bli lurt: det er nok bitcoin for alle. Å prøve å kjøpe store beløp fører vanligvis til å prøve å utkonkurrere markedet. Å kjøpe sats fjerner dette psykologiske presset. Enda bedre: det finnes mange tjenester som lar deg automatisere prosessen med å kjøpe sats. Skru det på og glem det, og beholdningen din vil vokse automatisk. Ingen grunn til å bekymre deg for å prøve å utkonkurrere noen, ingen hektisk sjekking av prisen.

Vi kjenner alle til det gamle ordtaket: “Den beste tiden å plante et tre var for 20 år siden. Den nest beste tiden er nå.» Det samme gjelder for kjøp av sats – bare at Bitcoin ikke eksisterte for 20 år siden. Den er nå litt over 13 år gammel, og hoppet inn i global bevissthet for bare noen år siden.

«Den beste tiden å kjøpe bitcoin var for 10 år siden. Den nest beste tiden er nå.»

Poenget er dette: ikke slå deg selv med en 0% allokering til bitcoin. Det er ikke for sent å komme vekk fra 0%. Igjen: det er ikke for sent. Du er fortsatt tidlig ute. For øyeblikket kan du fortsatt veksle andre penger mot bitcoin. I fremtiden må du sannsynligvis tjene de. Tenk på det på denne måten: hvis banen som Bitcoin er på fortsetter, vil det aldri være et dårlig tidspunkt å bytte fiat-valutaen din mot bitcoin.

Bitcoin er et akkumuleringsspill. Når du først innser det, blir det å kjøpe sats den åpenbare strategien. Uelastisk pengemengde og den relativt lille markedsverdien gjør bitcoin mer volatilt enn andre eiendeler. (Selv om bitcoin er relativt stabil sammenlignet med nylige bevegelser i de tradisjonelle markedene.) Å kjøpe sats gjør at du kan ignorere volatiliteten i markedet. Fokuset er på passiv akkumulering, ikke handel.

«Bitcoin er en ny type penge som er digital og uavhengig av verdens myndigheter eller selskaper. Det er vanskelig å stjele, sensurere eller blåse opp og enkelt å sende de rundt hele verden. Det er de beste pengene vi noen gang har hatt. Etter hvert som flere innser dette, bør prisen stige.»

Matt Odell

Zoom ut langt nok og det blir tydelig at prisbevegelsen til Bitcoin er opp og til høyre. Det er grunn til å tro at denne trenden vil fortsette. Selv med denne oppadgående trenden intakt, vil prisen på bitcoin sannsynligvis forbli ustabil en god stund. Mitt råd: ignorer prisen. Kom deg vekk fra 0%. Har du fortsatt null sats til navnet ditt? Slutt å vær lat – begynn å kjøp!

Noen ting å huske:

Du tror kanskje at du ikke har nok penger til å begynne å kjøpe sats. Det tviler jeg på. Hvis du leser dette, er du sannsynligvis på nivå 4 og kan spare noen kroner per dag. Husk: noen kroner vil kjøpe deg tusenvis av sats. Det finnes også indirekte måter å kjøpe sats på, for eksempel cashback-tjenester som betaler deg tilbake i sats. Du kan også ta en dårlig vane og begynne å kjøpe sats med pengene du sparer. To fluer i en smekk, og alt det der.

Sats er fortsatt latterlig billige. Jeg vedder på at det snart vil komme en tid hvor det ikke vil være mulig å skaffe tusenvis av sats for 10kr. Kjøpekraften til kronen går ned kontinuerlig; kjøpekraften til bitcoin har gått opp, historisk sett. Men selv om prisen på bitcoin fortsetter å stige drastisk, vil du sannsynligvis fortsatt kunne få tak i et par sats for 10kr eller mindre i all overskuelig fremtid.

Tro det eller ei, men den kan gå lavere.

Du er skeptisk, jeg skjønner det. Jeg var også skeptisk. Det tok meg veldig lang tid å forstå hva Bitcoin handler om. Det tok meg enda lengre tid å stole nok på disse magiske internettpengene til å kjøpe litt. Og etter det tok det meg en stund å slutte å handle og begynne å akkumulere. Jeg håper å spare deg for litt tid og mye hjertesorg ved å gi følgene tips: begynn å kjøp sats. Jo tidligere du starter, og jo mer automatisert prosessen er, jo bedre.

Etter alt det sagt, en advarsel:

  • Begynn i det små. Ikke legg inn mer penger enn du er villig til å tape.
  • Forbli ydmyk. Ikke bli grådig. Ikke strekk deg selv for langt.
  • Ikke dine nøkler, ikke din bitcoin. Ikke stol på kryptobørser. Husk alltid at tredjeparter er sikkerhetshull.
  • Ikke stol på, verifiser. Anta at alle er svindlere.
  • Gjør din egen forskning. Bitcoin er helt åpent, så du står fritt til å studere hva det er og hvordan det fungerer.

Det har aldri vært et bedre tidspunkt å begynne å spare i bitcoin. Det finnes mange tjenester som lar deg automatisk konvertere en viss mengde av din lokale valuta til bitcoin hver uke, måned eller dag. Jeg vil avstå fra noen anbefalinger her siden de kan være utdaterte snart. Hva som er den beste tjenesten for deg, må du finne ut av. Kontakt din lokale bitcoin-fyr. Hvis han ikke vet hva kjøp av sats betyr, finn en bedre bitcoin-fyr. (Og hvis jeg tilfeldigvis er den fyren, vennligst ta kontakt med meg.)

“Å eie bitcoins er en av få asymmetriske veddemål som folk over hele verden kan delta i.”

Vijay Boyapati

Mens Bitcoin er en investering i fremtiden, ser jeg ikke nødvendigvis på det som en spekulativ investering. Jeg ser heller ikke på det som en eiendel som skal selges igjen for kroner. Som meme’n sier: Når du er klar, trenger du ikke å selge bitcoin.

Neo har tatt den oransje pillen og ramler ned i kaninhullet.

Klar når du er klar

Å bytte ut fiat-pengene dine mot bitcoin er en overgang fra et iboende ustabilt system til et anti-skjørt system. Det er en formuesforsikring og en stemme for et bedre, ærligere grunnlag i samfunnet. Jeg tror at bitcoin fortsatt har et veldig stort potensial. Derfor, jo før du begynner å få eksponering for disse nye pengene, jo bedre rustet kan du være til å dra nytte av den økende kjøpekraften. Med andre ord: du bør begynne å kjøpe sats så snart du kan. Jeg tror imidlertid også at Bitcoin vil bli forstått av deg så snart du er klar. Følgelig tror jeg at de første brøkdelene av en bitcoin vil finne deg så snart du er klar til å motta dem. «Du kan føre en hest til vann, men du kan ikke få den til å drikke,» som det sies.

Du vil finne at det å eie bitcoin krever personlig ansvar: du må gjøre din egen research, lære hvordan du bruker og lagrer det sikkert, og gjøre mange ting selv som vanligvis gjøres for deg av en tredjepart. Ingenting i livet er gratis, og frihetene gitt av Bitcoin kommer med et personlig ansvar.

Uansett er Bitcoin klar når du er det. Den vil ikke forsvinne, og ingen vil kunne stoppe deg fra å skaffe deg noen hvis du er klar til det. Det er det fine med Bitcoin: den vil alltid være der for deg, enten du bruker den eller ikke.

Riktignok er Bitcoin et merkelig beist. Det er komplisert, overveldende, kanskje til og med litt skummelt. Men jo før du blir venn med denne merkelige skapningen, jo bedre rustet vil du være for fremtiden. Og jeg tror at den beste måten å bli venn med Bitcoin, er å begynne å kjøpe sats. Som en klok gammel mann en gang sa: «Bare kjøp bitcoin, det er ikke så vanskelig.»

Ansvarsfraskrivelse: Dette burde være en selvfølge, men jeg er redd jeg må gjøre det eksplisitt: Dette er ikke økonomisk råd. Dette er ikke investeringsråd. Jeg skrev dette brevet for å ha noe for hånden når venner eller familie henvender seg til meg i alle saker om bitcoin. Jeg publiserte den fordi jeg trodde andre kunne finne den nyttig også. Hvis du ikke kjenner meg i det virkelige liv, er jeg bare en tilfeldig fyr fra internettet. Jeg kan like gjerne være en hund. Tenk deretter.

Dette er et gjesteinnlegg skrevet av Der Gigi. Uttrykte meninger er helt deres egne og reflekterer ikke nødvendigvis meningene til Bitcoinplassen.