Kan Bitcoin-mining gjøre kjernekraft rikelig og gratis?

Del denne artikkelen

Beregnet lesetid: 20 minutter

Forfattere: Puru Goyal & Tina Torres | Utgitt: 12/07/22 | Original: Can Bitcoin Mining Make Nuclear Energy Abundant And Free?


Velkommen til del to av denne serien om Bitcoin og kjernekraft. La oss oppsummere hva vi gikk gjennom i del én før vi dykker dypere inn i emnene vi skal dekke i del to.

Viktige ting fra «Hvorfor Bitcoin er fremtiden til strømnettet vårt»

 1. Bitcoin har stor nytteverdi og er viktig for mennesker. Ikke alle bruker eller setter pris på nytten i dag, noe som er greit, men det betyr ikke at den ikke har noen nytte for andre. For øyeblikket er nærmere 400 milliarder dollar av verdens rikdom lagret i den, det er mye pengeenergi å se bort fra.
 2. Bitcoin bruker bare rundt 0,1% av global energi. Nåværende energibruk er mellom 100 til 200 terawattimer (TWh) per år, og i henhold til anslagene som er delt i del én, vil Bitcoin sitt energibruk alltid være en avrundingsfeil med hensyn til globalt energiforbruk. Det vil mest sannsynlig være under 1% i lang tid fremover.
 3. Bitcoin kan faktisk bruke for lite energi for verdien den kan lagre i fremtiden. Tatt i betraktning at Bitcoin sannsynligvis vokser i løpet av det kommende tiåret og kan lagre 20 billioner dollar av verdens rikdom, kanskje til og med 50 billioner eller 100 billioner dollar, er det mye pengeenergi som skal sikres trygt og beskyttes. Vi bør investere og bruke mer energi for å beskytte nettverket enn vi gjør i dag.
 4. Bitcoin-minere er svært mobile, ser etter den billigste og laveste energien å utvinne og konkurrerer ikke med andre industrier eller ditt personlige energibruk.
 5. Energibruk er en god ting. Du ønsker å bo på et sted hvor det er en god mengde energi tilgjengelig å bruke og nyte, i stedet for for lite. Vi må bruke og utnytte mer energi for å bli en Kardashev Type-I-sivilisasjon som vil ta flere tiår.

Atomkraftverk har alltid fascinert mennesker gjennom årene, men svært få gjennomsnittlige mennesker til dags dato forstår faktisk økonomien bak å bygge et atomkraftverk i stor skala. I dag ser vi på nettopp dette temaet på en morsom og nyskapende måte.

Som industrien sier, «Det er bare to ting som betyr noe i byggingen av et atomkraftverk – kapitalkostnad og kostnadene av kapitalen.»

               Reklame                                                             


En fortelling som begynner i 2009

Alle gode historier må starte helt fra begynnelsen. Hvorfor skal vi gjøre det annerledes? Så her begynner vi.

Året er 2009. Det er to atomreaktorteknologiselskaper i markedet som konkurrerer om å bringe teknologien sin på markedet, utplassere reaktorer og selge elektrisitet. Vi kaller disse selskapene Alpha Labs og Beta Labs.

Begge selskapene er for tiden i sine FoU-faser og går gjennom sitt konseptuelle design for reaktorutplasseringen. De neste 6 eller så årene vil bli slitsomme. Begge disse selskapene vil gå gjennom omfattende FoU, tekniske beslutningsprosesser, valg av leverandør, komponenttesting, maskinvaretesting, konseptuelle designgjennomganger og iterasjoner og en grundig lisensieringsgjennomgang av Nuclear Regulatory Commission (NRC) før de får byggetillatelse for å bygge en atomreaktorplass. Denne perioden vil være fylt med utfordringer, både teknologiske og andre. Som å jobbe med hvilken som helst teknologi, er det alltid ting som trenger detaljert design og konstruksjon som må gjennomarbeides og gjentas før du er klar til å bringe den teknologien til virkelighet. Atomsektoren er ikke annerledes.

En annen ting skjedde imidlertid rundt 2009: oppfinnelsen eller oppdagelsen av Bitcoin. I de første årene var det ingen som la merke til det, i hvert fall ikke i atomindustrien, siden de var ganske opptatt av teknologiarbeidet og Bitcoin bare ble hørt om eller virkelig funnet i ugresset på internett. Og hvem var egentlig opptatt med å lete etter det på den tiden? Men dette endret seg. I 2012 oppdaget en ingeniør som jobbet ved Alpha Labs Bitcoin ved en tilfeldighet, og gikk gjennom et Reddit-blogginnlegg. Denne ingeniøren var fascinert og begynte å se nærmere på det. Siden han har en ingeniørbakgrunn med dyp erfaring fra energimarkeder, begynte han å tenke på bitcoin som en vare med en produksjonskostnad knyttet til seg som enhver annen vare. Han oppdaget proof-of-work mining. Dette førte ham ned i et kaninhull som endret hele Alpha Labs sin historie og, enda viktigere, fremtiden til kjernekraft, kraftmarkeder, strømnettet og menneskeheten for alltid. Dette er historien om den ene ingeniøren.

               Reklame               
                                              

Ingeniøren startet med å utvinne bitcoin hjemme hos seg selv i begynnelsen. Han fant ut at det ikke var noen bedre måte å lære om mining på enn å gjøre det selv og være i skyttergravene. Året var nå 2013 og han hadde drevet med mining i et godt halvår og utviklet dype tanker om mining. Han skjønte snart konsekvensene av denne innovasjonen, hvordan mining kan brukes til å tjene penger på energi som en ellers aldri kunne tjene penger på. Bitcoin-mining tilbyr en kjøper av første utvei for all energi som er lavpris – bortkastet, strandet, begrenset, overflod eller underutnyttet. Ingeniøren innså dette. Han var langt forut for sin tid, verden ville ikke finne ut hvor dyp denne innovasjonen var før rundt 2030.

Ingeniøren, etter å ha innsett dette i 2013, begynte å presentere ideen om samlokalisert bitcoin-mining på atomøya som Alpha Labs designet for sitt første atomkraftverk. Han fikk kraftig tilbakeslag i begynnelsen siden ingen visste hva Bitcoin var, ihvertfall ikke bitcoin-mining. Men han var utholdende og ga seg ikke.

Bitcoin hadde også begynt å komme inn i mainstream-nyhetene på grunn av en prisstigning, deretter en påfølgende krasj på grunn av Mt. Gox-angrepet, og flere mennesker ble i det minste klar over at Bitcoin eksisterte. Han begynte å holde foredrag og presentasjoner for lederteamet og fikk noen av dem interesserte. Etter 6 måneder med grundig design og ingeniørarbeid tidlig i 2014, kunngjorde Alpha Labs sin plan om å samlokalisere et bitcoin mining-anlegg på sin kjernefysiske øytomt, som skulle begynne å bygges i 2016.

Ingeniøren ble satt over til en nyopprettet bitcoin mining-divisjon i selskapet og begynte å lede den gruppen. I løpet av det neste året jobbet teamet gjennom detaljene i utbyggingen og integrerte mining-anleggets samlokaliseringsdesign i sitt kjernefysiske øydesign. Alpha Labs gikk med et svært mobilt konstruksjonsdesign for mining-anlegget, slik at i tilfelle de måtte flytte mining-anlegget et annet sted, ville det være relativt enkelt å gjøre det, pluss at dette begrenset risikoen for å eie en eiendel som ikke kan flyttes hvis omstendighetene tilsier det. De innså at størrelsen som mining-anlegget tok av den kjernefysiske øya ikke var betydelig og ikke hadde noen stor innvirkning (økning) på størrelsen på land de ville trenge for å bygge området.

Alpha Labs mottok tillatelsen for bygging av Alpha-1, flaggskipets kjernekraftverk med samlokaliseringen av bitcoin-mining i andre halvdel av 2016. Den var nå klar for bygging.

               Reklame               

                                              

Alt dette skjedde mens Beta Labs selv var opptatt med å utvikle sin egen teknologi for atomreaktoren og gjorde fantastiske fremskritt. De hadde gått gjennom designprosessen, fullført hele maskinvare- og komponenttestingen innen 2014 og hadde selv holdt engasjementer med NRC rundt lisensieringsdelen så tidlig som i 2012. Beta Labs gikk med et tradisjonelt kjernefysisk anlegg uten samlokalisering av bitcoin-mining, siden de ikke ble solgt på ideen om denne innovasjonen, selv om de hadde hørt om kunngjøringen fra Alpha Labs tidlig i 2014.

De hadde hatt noen foreløpige diskusjoner for å forstå Alpha Labs sin beslutningstaking, men bestemte seg for å ikke følge en lignende strategi, delvis på grunn av det faktum at det ikke fantes noen ressurser ute i de offentlige markedene for å veilede de rundt brukssaken for bitcoin mining-samlokalisering siden reaktoren deres allerede var bygget ut. Beta Labs fikk selv sin tillatelse for bygging i andre halvdel av 2016 og var klar for egen utbygging.

               Reklame                                                             

Både Alpha Labs og Beta Labs forfulgte en kjernekraftverkskonstruksjon med 1 gigawatt elektrisk (GWe) (eller 2,5 gigawatt termisk (GWth), med 40% effektivitet) kapasitet fra de aller første dagene. I 2014 skiftet Alpha Labs spor og kunngjorde en 2 GWe (eller 5 GWth, 40% effektivitet) reaktordistribusjon og konstruksjonsplan, med 1GWe som skulle brukes til å selge elektrisitet til strømnettet mens den andre 1GWe skulle brukes utelukkende til mining av bitcoin på stedet.

Så for å oppsummere, her er byggeplanen for begge selskapene:

Alpha Labs: 2 GWe cap., 1 GWe selger til strømnettgrossist, 1 GWe for å utvinne bitcoin på stedet

Beta Labs: 1 GWe cap., 1 GWe for å selge til strømnettgrossist

               Reklame               
                                              


Økonomi i kjernekraftverk

Vi er i andre halvdel av 2016 nå. Både Alpha og Beta Labs har annonsert sine kjernekraftverk (NPP) konstruksjoner og er aktivt ute etter å skaffe kapital.

NPP-finansiering kan ha mange forskjellige, eksotiske former og ordninger. Finansieringsstrukturen for NPP er ikke en del av rammen for denne artikkelen. Her vil vi anta at både Alpha Labs og Beta Labs får finansiering på like vilkår for byggeanleggene sine, for å gjøre en «epler-til-epler»-sammenligning av deres kapitalkostnader, inntekter og fortjeneste/tap.

Antagelser

 • La oss anta at NPP-byggingen for begge selskapene vil ta 6 år å fullføre. Altså fra 2016 til 2022. Dette er i tråd med byggetidene til de fleste NPP-er til dags dato.
 • La oss anta at kapitalkostnadene for NPP-bygging for begge selskapene er $5 000 per kilowatt (kW). Dette estimatet er i tråd med byggekostnadene til NPP-er til dags dato.

Basert på dette tallet er det her kapitalkravene for begge selskapene:

Alpha Labs: $5000 * 2 Gw/Kw = $10 milliarder

               Reklame               
                                              

Beta Labs: $5000 * 1 Gw/Kw = $5 milliarder

Husk nå at Alpha Labs også vil kreve kapital for å kjøpe minere og distribuere dem ved deres samlokaliserte mining-anlegg. Men dette vil bare være nødvendig når den er klar til å produsere elektrisitet, noe som ikke vil skje før i 2022. Så de bestemmer seg for å få en høyere kapitalgrense som de kan trekke på når det er nødvendig 6 år senere. På dette tidspunktet i 2016 gikk bitcoin ASIC-er mainstream, nye og mer effektive maskiner var forventet å komme på markedet i løpet av de kommende årene, noe Alpha Labs holdt oversikt over. De var fortsatt ganske mange år unna å legge inn bestillinger for minere, som ville forbruke 1 GWe atomproduksjon, så det eneste du kunne gjøre akkurat da var å spore mining-industrien og se den utvikle seg.

Her er finansieringsvilkårene mottatt av begge selskapene:

Alpha Labs: 10 milliarder dollar til 3% rente, med en gjeldstjenesteperiode på 25 år. Kapitallinjen vil bli utvidet til 15 milliarder dollar på samme vilkår om nødvendig i fremtiden. Alpha Labs vil trekke 2 milliarder dollar hvert år de første fem årene av NPP-bygging.

Beta Labs: 5 milliarder dollar til 3% rente, med en gjeldstjenesteperiode på 25 år. Beta Labs vil trekke 1 milliard dollar hvert år de første fem årene av NPP-bygging.

Nå, basert på vilkårene, vil Beta Labs måtte betale rundt 57 millioner dollar hvert år de neste 25 årene for hver 1 milliard dollar de hentet fra kapitallinjen i løpet av de første fem byggeårene.

Og på lignende linjer, vil Alpha Labs måtte betale rundt 114 millioner dollar hvert år de neste 25 årene for hver 2 milliarder dollar de hentet fra kapitallinjen i løpet av de første fem byggeårene.

Nå vil vi bruke kapitalblokker til å representere økonomien til både Alpha Labs og Beta Labs i løpet av de neste mange årene for å sammenligne hvordan deres gjeld og fortjeneste vil se ut.

La oss anta at rundt 57 millioner dollar er én blokk. Vi vil representere dette som en grønn blokk på grafen fremover.

Så, det er midten av 2016 og begge NPP-konstruksjonene er i ferd med å begynne.


År 1: 2016

Beta Labs: Tar ut sin første 1 milliard dollar i kapital for å starte utbyggingen. Basert på dette vil de måtte betale 1 blokk med gjeld, som legges til balansen nedenfor.

Totalt trukket kapital: 1 milliard dollar

Total gjeld: 1 blokk

Alpha Labs: Tar ut sine første 2 milliarder dollar i kapital for å starte utbyggingen. Basert på dette vil de måtte betale 2 blokker med gjeld, som legges til balansen nedenfor.

Totalt trukket kapital: 2 milliarder dollar

Total gjeld: 2 blokker


År 2: 2017

Beta Labs: Tar ut ytterligere 1 milliard dollar i kapital. Basert på dette vil de måtte betale ytterligere 2 blokker med gjeld i år 2, som legges til balansen nedenfor.

Totalt trukket kapital: 2 milliarder dollar

Total gjeld: 3 blokker

Alpha Labs: Tar ut ytterligere 2 milliarder dollar i kapital. Basert på dette vil de måtte betale ytterligere 4 blokker med gjeld i år 2, som legges til balansen nedenfor.

Totalt trukket kapital: 4 milliarder dollar

Total gjeld: 6 blokker


År 3: 2018

Beta Labs: Tar ut ytterligere 1 milliard dollar i kapital. Basert på dette vil de måtte betale ytterligere 3 blokker med gjeld i år 3, som legges til balansen nedenfor.

Totalt trukket kapital: 3 milliarder dollar

Total gjeld: 6 blokker

Alpha Labs: Tar ut ytterligere 2 milliarder dollar i kapital. Basert på dette vil de måtte betale ytterligere 6 blokker med gjeld i år 3, som legges til balansen nedenfor.

Totalt trukket kapital: 6 milliarder dollar

Total gjeld: 12 blokker


År 4: 2019

Beta Labs: Tar ut ytterligere 1 milliard dollar i kapital. Basert på dette vil de måtte betale ytterligere 4 blokker med gjeld i år 4, som legges til balansen nedenfor.

Totalt trukket kapital: 4 milliarder dollar

Total gjeld: 10 blokker

Alpha Labs: Tar ut ytterligere 2 milliarder dollar i kapital. Basert på dette, vil de måtte betale 8 ekstra blokker med gjeld i år 4, som legges til deres balanse nedenfor.

Totalt trukket kapital: 8 milliarder dollar

Total gjeld: 20 blokker


År 5: 2020

Beta Labs: Tar ut ytterligere 1 milliard dollar i kapital. Basert på dette vil de måtte betale ytterligere 5 gjeldsblokker i år 5, som legges til deres balanse nedenfor.

Totalt trukket kapital: 5 milliarder dollar

Total gjeld: 15 blokker

Alpha Labs: Tar ut ytterligere 2 milliarder dollar i kapital. Basert på dette, vil det måtte betale 10 ekstra blokker med gjeld i år 5, som legges til balansen nedenfor.

Totalt trukket kapital: 10 milliarder dollar

Total gjeld: 30 blokker


År 6: 2021

Beta Labs: Ingen ekstra kapital. Så de må fortsette å betale ytterligere 5 gjeldsblokker i år 6, som legges til balansen nedenfor.

Totalt trukket kapital: 5 milliarder dollar

Total gjeld: 20 blokker

Alpha Labs: Ingen ekstra kapital. Så de må fortsette å betale 10 ekstra blokker med gjeld i år 6, som legges til balansen nedenfor.

Totalt trukket kapital: 10 milliarder dollar

Total gjeld: 40 blokker


År 7: 2022

Det er her ting blir interessant nå. Både Alpha Labs og Beta Labs har fullført sine NPP-konstruksjoner og er nå klare til å produsere strøm. På dette tidspunktet har begge selskapene sine balanser ikke annet enn en massiv sammenstilling av gjeldsforpliktelser basert på mengden kapital de har tatt ut for sine respektive konstruksjoner.

Antagelser

 • La oss anta at totalinntekten fra å selge 1 GWe elektrisitet per år i grossistkraftmarkedene er rundt 525 millioner dollar med en clearingpris på 6 cent per kWh. Dette betyr, basert på blokkmodellen vår, at både Alpha Labs og Beta Labs vil tjene rundt 9 blokker med inntekt hvert år fremover fra å selge strøm. Vi vil anta at begge selskapene vil drive sine NPP-er med full effekt eller kapasitetsfaktor på 100%.
 • La oss anta at driftskostnadene ved å drive NPP-er per år er rundt 100 millioner dollar per GWe. Dette inkluderer årlige drivstoffkostnader og variabel drift og vedlikehold. Dette betyr, basert på vår blokkmodell, at både Beta Labs vil bruke omtrent 2 blokker på å dekke driftsutgifter hvert år fremover, mens Alpha Labs vil bruke omtrent 4 blokker på å dekke driftsutgifter hvert år fremover.

Forutsetninger og estimater for Bitcoin-mining

 • Mining-tall og lønnsomhetsanalyse ble utført 18. juni 2022 for denne artikkelen, da bitcoin-prisen var rundt $20 000, nettverksvanskeligheten var 30 T og nettverkets hashrate (30 dager) var 215 eksahash per sekund (EH/s). Anslagene for mining-inntektene tar hensyn til halveringen i 2024 og tar en antagelse om at både bitcoin-pris og vanskelighetsgrad vil øke med 50% i gjennomsnitt hvert år de neste fem årene.
 • La oss anta at Alpha Labs er i stand til å sikre siste generasjons ASIC-minere til en pris på rundt $10 000 hver for deres 1GWe-mining-samlokaliseringsanlegg. Basert på gjennomsnittlig strømforbruk fra én enkelt miner, vil Alpha Labs trenge rundt 300 000 minere. Den totale kapitalkostnaden for denne siden av operasjonen vil være rundt 3 milliarder dollar som de vil trekke fra sin eksisterende kapitallinje på samme vilkår som før. Dette betyr at de må betale en ekstra gjeld på rundt 172 millioner dollar (eller tilsvarende 3 blokker) hvert år fremover for denne nye kapitaltrekningen.
 • La oss anta at mining-maskinvaren vil ha en levetid på 5 år.
 • La oss anta at Alpha Labs ikke har noe bitcoin på balansen fra denne øvelsen og derfor konverterer alle mining-inntekter til USD.
 • La oss kjøre noen lønnsomhetstall for mining ved å bruke Braiins OS for å få et estimat av hvor mye Alpha Labs vil tjene i løpet av de neste fem årene med mining med dette mining-utstyret:

Her er resultatene for mining-inntekter som Alpha Labs vil få hvert år:

 • År 7: 1,5 milliarder dollar eller omtrent 27 blokker
 • År 8: 1,6 milliarder dollar eller omtrent 29 blokker
 • År 9: $970 millioner eller omtrent 17 blokker
 • År 10: 1,1 milliarder dollar eller omtrent 19 blokker
 • År 11: 1,25 milliarder dollar eller omtrent 22 blokker

La oss nå fortsette med blokkanalysen av begge selskaper sine balanser.

Beta Labs: 20 blokker i gjeld allerede, 5 ekstra blokker i gjeld for år 7, 2 blokker i driftskostnader, 9 blokker i 1GWe til strømnettinntekter

Årlig fortjeneste og tap = 9 blokker – (5 blokker + 2 blokker) = 2 blokker

Total gjeld = 20 blokker – 2 blokker = 18 blokker

Alpha Labs: 40 blokker i gjeld allerede, 10 ekstra blokker i eksisterende gjeld for år 7, 3 ekstra blokker i miner-gjeld for år 7, 4 blokker i driftskostnader, 9 blokker i 1 GWe til strømnettinntekter, 27 blokker i 1 GWe mining-inntekter

Årlig fortjeneste og tap = (9 blokker + 27 blokker) – (10 blokker + 3 blokker + 4 blokker) = 19 blokker

Total gjeld = 40 blokker – 19 blokker = 21 blokker

Som du nå kan se, beveger Alpha Labs seg opp fra skyttergravene mye raskere enn Beta Labs, som vil ta lang tid å bli lønnsomt.


År 8: 2023

Beta Labs: 18 blokker i gjeld allerede, 5 ekstra blokker i gjeld for år 8, 2 blokker i driftskostnader, 9 blokker i 1 GWe til strømnettinntekter

Årlig fortjeneste og tap = 9 blokker – (5 blokker + 2 blokker) = 2 blokker

Total gjeld = 18 blokker – 2 blokker = 16 blokker

Alpha Labs: 21 blokker i gjeld allerede, 10 ekstra blokker i eksisterende gjeld for år 8, 3 ekstra blokker i mining-driftsgjeld for år 8, 4 blokker i driftskostnader, 9 blokker i 1 GWe til strømnettinntekter, 29 blokker i 1 GWe mining-inntekter

Årlig fortjeneste og tap = (9 blokker + 29 blokker) – (10 blokker + 3 blokker + 4 blokker) = 21 blokker

Total gjeld = 21 blokker – 21 blokker = 0 blokker

Alpha Labs har gått i balanse i år 8 på bare sitt andre år med NPP-drift, mens Beta Labs fortsatt har 16 blokker i gjeld igjen på balansen. Forskjellen på balansene mellom selskapene er plutselig blitt forbløffende stor. Alpha Labs har vært i stand til å slette 40 blokker med gjeld i løpet av bare 2 års drift.


År 9: 2024

Beta Labs: 16 blokker i gjeld allerede, 5 ekstra blokker i gjeld for år 9, 2 blokker i driftskostnader, 9 blokker i 1GWe til strømnettinntekter

Årlig fortjeneste og tap = 9 blokker – (5 blokker + 2 blokker) = 2 blokker

Total gjeld = 16 blokker – 2 blokker = 14 blokker

Alpha Labs: 0 blokker i gjeld allerede, 10 ekstra blokker i eksisterende gjeld for år 9, 3 ekstra blokker i miner-gjeld for år 9, 4 blokker i driftskostnader, 9 blokker i 1 GWe til strømnettinntekter, 17 blokker i 1 GWe mining-inntekter

Årlig fortjeneste og tap = (9 blokker + 17 blokker) – (10 blokker + 3 blokker + 4 blokker) = 9 blokker

Total fortjeneste = 9 blokker – 0 blokker = 9 blokker


År 10: 2025

Beta Labs: 14 blokker i gjeld allerede, 5 ekstra blokker i gjeld for år 10, 2 blokker i driftskostnader, 9 blokker i 1 GWe til strømnettinntekter

Årlig fortjeneste og tap = 9 blokker – (5 blokker + 2 blokker) = 2 blokker

Total gjeld = 14 blokker – 2 blokker = 12 blokker

Alpha Labs: 9 blokker i overskudd allerede, 10 ekstra blokker i eksisterende gjeld for år 10, 3 ekstra blokker i miner-gjeld for år 10, 4 blokker i driftskostnader, 9 blokker i 1 GWe til strømnettinntekter, 19 blokker i 1 GWe mining-inntekter

Årlig fortjeneste og tap = (9 blokker + 19 blokker) – (10 blokker + 3 blokker + 4 blokker) = 11 blokker

Total fortjeneste = 9 blokker + 11 blokker = 20 blokker


År 11: 2026

Beta Labs: 12 blokker i gjeld allerede, 5 ekstra blokker i gjeld for år 11, 2 blokker i driftskostnader, 9 blokker i 1 GWe til strømnettinntekter

Årlig fortjeneste og tap = 9 blokker – (5 blokker + 2 blokker) = 2 blokker

Total gjeld = 12 blokker – 2 blokker = 10 blokker

Alpha Labs: 20 blokker i overskudd allerede, 10 ekstra blokker i eksisterende gjeld for år 11, 3 ekstra blokker i miner-driftsgjeld for år 11, 4 blokker i driftskostnader, 9 blokker i 1 GWe til strømnettinntekter, 22 blokker i 1GWe mining-inntekter

Årlig fortjeneste og tap = (9 blokker + 22 blokker) – (10 blokker + 3 blokker + 4 blokker) = 14 blokker

Total fortjeneste = 20 blokker + 14 blokker = 34 blokker

Som du nå kan se veldig tydelig, vil det ta Beta Labs rundt 16 år å gå i balanse (rundt 2031), mens Alpha Labs gikk i balanse i bare sitt andre driftsår (i 2023), altså år 8 fra starten av NPP-byggingen i 2016.

Samlokalisering av et bitcoin mining-anlegg var virkelig en super beslutning for Alpha Labs, takket være den ene visjonære ingeniøren som nå har blitt forfremmet til ledergruppen. Vel fortjent.

Som vi får se fra denne casestudien, forbedrer samlokalisering av bitcoin-mining både prosjektinntektene og tilbakebetalingsperioden, noe som gjør investeringskapitalen mer attraktiv. Kan bitcoin-mining faktisk bidra til å presse atomkraft inn i mainstream igjen? Noe å tenke på.

Nesten gratis elektrisitet: et tankeeksperiment

Nå, hva med å gjøre et lite tankeeksperiment og se om Alpha Labs kan selge sin 1 GWe-elektrisitet til strømnettet til halve prisen av det de solgte for i casestudien over. Hvordan ville balansen se ut i dette tilfellet?

Frem til år 6 vil det ikke være noen forskjell, siden kjernekraftverk er i ferd med å fullføre byggingen, så vi tar opp fra år 7 og utover. Slik ser begge selskapene sine balanser ut ved utgangen av år seks:


År 7: 2022

Det er her ting blir virkelig interessant igjen. Både Alpha Labs og Beta Labs har fullført sine NPP-konstruksjoner og er nå klare til å produsere strøm.

Alle våre antakelser fra forrige casestudie forblir gyldige for dette tankeeksperimentet. Den eneste forskjellen er at Alpha Labs tjener penger på 1 GWe av sin elektrisitetsproduksjon ved å utvinne bitcoin på nøyaktig samme måte, mens deres 1 GWe-del som de tidligere solgte til strømnettet for rundt 525 millioner dollar, altså 9 blokker med inntekt, tjener de nå halvparten på, altså rundt 267 millioner dollar, altså 5 inntektsblokker. Dette vil bety å selge til en clearingpris på 3 cent per kWh i stedet for 6 cent per kWh.

Beta Labs: 20 blokker i gjeld allerede, 5 ekstra blokker i gjeld for år 7, 2 blokker i driftskostnader, 9 blokker i 1 GWe til strømnettinntekter

Årlig fortjeneste og tap = 9 blokker – (5 blokker + 2 blokker) = 2 blokker

Total gjeld = 20 blokker – 2 blokker = 18 blokker

Alpha Labs: 40 blokker i gjeld allerede, 10 ekstra blokker i eksisterende gjeld for år 7, 3 ekstra blokker i miner-gjeld for år 7, 4 blokker i driftskostnader, 5 blokker i 1 GWe til strømnettinntekter, 27 blokker i 1 GWe mining-inntekter

Årlig fortjeneste og tap = (27 blokker + 5 blokker) – (10 blokker + 3 blokker + 4 blokker) = 15 blokker

Total gjeld = 40 blokker – 15 blokker = 25 blokker


År 8: 2023

Beta Labs: 18 blokker i gjeld allerede, 5 ekstra blokker i gjeld for år 8, 2 blokker i driftskostnader, 9 blokker i 1 GWe til strømnettinntekter

Årlig fortjeneste og tap = 9 blokker – (5 blokker + 2 blokker) = 2 blokker

Total gjeld = 18 blokker – 2 blokker = 16 blokker

Alpha Labs: 30 blokker i gjeld allerede, 10 ekstra blokker i eksisterende gjeld for år 8, 3 ekstra blokker i miner-gjeld for år 8, 4 blokker i driftskostnader, 5 blokker i 1 GWe til strømnettinntekter, 29 blokker i 1 GWe mining-inntekter

Årlig fortjeneste og tap = (29 blokker + 5 blokker) – (10 blokker + 3 blokker + 4 blokker) = 17 blokker

Total gjeld = 25 blokker – 17 blokker = 8 blokker


År 9: 2024

Beta Labs: 16 blokker i gjeld allerede, 5 ekstra blokker i gjeld for år 9, 2 blokker i driftskostnader, 9 blokker i 1 GWe til strømnettinntekter

Årlig fortjeneste og tap = 9 blokker – (5 blokker + 2 blokker) = 2 blokker

Total gjeld = 16 blokker – 2 blokker = 14 blokker

Alpha Labs: 18 blokker i gjeld allerede, 10 ekstra blokker i eksisterende gjeld for år 9, 3 ekstra blokker i miner-gjeld for år 9, 4 blokker i driftskostnader, 5 blokker i 1 GWe til strømnettinntekter, 17 blokker i 1 GWe mining-inntekter

Årlig fortjeneste og tap = (17 blokker + 5 blokker) – (10 blokker + 3 blokker + 4 blokker) = 5 blokker

Total gjeld = 8 blokker – 5 blokker = 3 blokker


År 10: 2025

Beta Labs: 16 blokker i gjeld allerede, 5 ekstra blokker i gjeld for år 9, 2 blokker i driftskostnader, 9 blokker i 1 GWe til strømnettinntekter

Årlig fortjeneste og tap = 9 blokker – (5 blokker + 2 blokker) = 2 blokker

Total gjeld = 14 blokker – 2 blokker = 12 blokker

Alpha Labs: 18 blokker i gjeld allerede, 10 ekstra blokker i eksisterende gjeld for år 9, 3 ekstra blokker i miner-gjeld for år 9, 4 blokker i driftskostnader, 5 blokker i 1GWe til strømnettinntekter, 19 blokker i 1 GWe mining-inntekter

Årlig fortjeneste og tap = (19 blokker + 5 blokker) – (10 blokker + 3 blokker + 4 blokker) = 7 blokker

Total fortjeneste = 7 blokker – 3 blokker = 4 blokker

Alpha Labs har gått i balanse i år 10 i dette tilfellet i stedet for år 8, eller 4 år etter at operasjonen startet. Fortsatt ganske utrolig med tanke på at Beta Labs ikke vil gi overskudd før år 16 og Alpha Labs selger 1 GWe strøm til halv pris sammenlignet med dem.


År 11: 2026

Beta Labs: 16 blokker i gjeld allerede, 4 ekstra blokker i gjeld for år 9, 2 blokker i driftskostnader, 9 blokker i 1 GWe til strømnettinntekter

Årlig fortjeneste og tap = 9 blokker – (5 blokker + 2 blokker) = 2 blokker

Total gjeld = 12 blokker – 2 blokker = 10 blokker

Alpha Labs: 18 blokker i gjeld allerede, 10 ekstra blokker i eksisterende gjeld for år 9, 3 ekstra blokker i miner-gjeld for år 9, 4 blokker i driftskostnader, 5 blokker i 1 GWe til strømnettinntekter, 22 blokker i 1GWe mining-inntekter

Årlig fortjeneste og tap = (22 blokker + 5 blokker) – (10 blokker + 3 blokker + 4 blokker) = 10 blokker

Total fortjeneste = 4 blokker + 10 blokker = 14 blokker

Samlokalisering av et bitcoin mining-anlegg var virkelig en avgjørelse som endret spillet for Alpha Labs, og selv om de solgte strømmen deres til halv pris sammenlignet med Beta Labs, er det betydelig mer lønnsomt sammenlignet med den operasjonen på dette stadiet.


Her er en sensitivitetsanalyse av clearingprisen på elektrisitet solgt av Alpha Labs og balansen basert på blokkøkninger:

Som du kan se fra tabellen ovenfor, i alle tilfeller opp til 2 cent per kWh, vil Alpha Labs oppnå overskudd innen år 11 (alle uthevet i gult).

Etter å ha jobbet gjennom regnestykket på balansene til både Alpha og Beta Labs, er dette noen viktige ting å påpeke og huske på:

 • Å skaffe nord for 10 milliarder dollar til 3% rente med vilkårene som er skissert i denne artikkelen for å bygge NPP-er med bitcoin-mining (to sterkt misforståtte bransjer) er ingen enkel oppgave i dagens miljø. NPP-konstruksjoner er svært følsomme for kapitalkostnadene og kostnadene for kapital, og det er avgjørende å få de beste vilkårene for å bygge NPP-er med samlokalisering av mining for langsiktig lønnsomhet.
 • NPP-konstruksjoner kan ta lang tid, rundt seks år for full bygging, forutsatt at det ikke er noen forsinkelser forårsaket av flere mulige årsaker, inkludert offentlig ramaskrik og protester. Sammenlignet med dette kan et naturgasskraftverk være i drift om cirka to år. NPP-er er kostbare å bygge og utrolig billige i drift mens naturgasskraftverkene er omvendt. Gitt hvor syklisk og utviklende mining-industrien er og hvor konkurransedyktig den kan bli over tid, er det vanskelig å estimere mining-inntekter seks år senere med en gitt sikkerhet for å skaffe kapital og bygge kapasitetsøkning på forhånd for mining.
 • Bitcoin-mining kommer til å bli utrolig kostnadskonkurransedyktig over tid, og inntektene kommer til å krympe til et punkt hvor det å drive store mining-anlegg bare vil være mulig på en eller annen rar måte. Kjernekraft gir den beste basislasten for å bygge mining-anlegg for pålitelig energi døgnet rundt, og ingen tilknytning til strømnettet er nødvendig. Selv om du samlokaliserer mining-anlegget ditt med solenergi eller vind, trenger du litt tilknytning til strømnettet, siden sol og vind begge er intermitterende energikilder, i motsetning til kjernekraft.
 • Byggekostnadene og tidslinjene for NPP-er kan begge gå betraktelig ned med bruken av modulære reaktorer og neste generasjons reaktortyper som ikke krever design og materialer fra fortiden, noe som hadde ført til at både kostnads- og konstruksjonstider hadde økt tidligere.
 • NPP- og bitcoin mining-modellen for elektrisitetsproduksjon kan tas i bruk av nasjonalstater i stor skala som et spørsmål om energi og nasjonal sikkerhet. Disse prosjektene vil kunne få statlige midler og subsidier/kreditter for å gjøre dem enda mer attraktive for investeringskapital.

Intensjonen med denne artikkelen var å gi en grundig casestudie om hvordan samlokalisering av bitcoin-mining med en konstruksjon av et kjernekraftverk kunne se ut og hvor stor forskjell det faktisk kan gjøre for balansen til selskapet som eier den generasjonseiendelen. Som vi ser, vil du heller ta strategien til Alpha Labs enn Beta Labs. Alt du trenger er en ingeniør i bedriften din for å forstå dette og presentere det for deg

Referanser

Ansvarsfraskrivelse: Informasjonen i denne artikkelen er basert på våre prognoser og gjenspeiler rådende markedsforhold og våre synspunkter per denne datoen, som alt kan endres. Artikkelen inneholder fremtidsrettede anslag som innebærer risiko og usikkerhet. Eventuelle utsagn i artikkelen er basert på forfatternes nåværende kunnskap og antagelser. Ulike faktorer kan føre til at faktiske fremtidige resultater, ytelse eller hendelser avviker vesentlig fra de som er beskrevet i disse uttalelsene.

Dette er et gjesteinnlegg skrevet av Puru Goyal og Tina Torres. Uttrykte meninger er helt deres egne og reflekterer ikke nødvendigvis meningene til Bitcoinplassen.