Ikke glem Bitcoin!

Del denne artikkelen

Beregnet lesetid: 3 minutter

Forfatter: Erik Dale | Utgitt: 26/10/22 | Original: Ikke glem Bitcoin!

Dette er et svar til Robert Næss sin kommentar Glem krypto!, originalt publisert på Kongeriket sin Patreon.


De siste tretten årene viser at bitcoinere har rett, både om gull, krypto og fiat. Her er ti grunner til å komme deg ut av sentralstyrte penger før det er for sent.

  1. Det nye gullet: Siden korona begynte er Bitcoin opp 5x, mens gull bare er opp 13 prosent – som i praksis er en nedgang grunnet inflasjon. I motsetning til gull er nemlig bitcoin mer forutsigbart, umulig å konfiskere, enkelt å verifisere, lett å dele og ekstremt portabelt.
  2. Inflasjonsbeskyttelse: Siden fellesskapet ble tvunget til å ta regningen etter finanskrisen har Bitcoin gått fra $0 til $20k i skrivende stund. I samme periode er kjøpekraften til den norske kronen er redusert med over 50 prosent. Gjør matten selv.
  3. Sikrere enn banken: Mens internasjonale banker og såkalte kryptoinstitusjoner vakler har ikke Bitcoin noen gjeld som kan vakle. Mens Nordea avsløres for korrupsjon og hvitvasking har ikke Bitcoin noen å avsløre. Mens selv Ethereum har begynt å sensurere transaksjoner etter pålegg fra myndighetene har ikke Bitcoin noe sted å henvende seg. Bitcoin er sikrere enn banken.
  4. Griske banksjefer: Aktører som utsteder penger faller alltid for fristelsene, enten det er i krypto eller fiat. Fiatbanken Nordea er under etterforskning for å ha hvitvasket omtrent like mange milliarder som kryptobanken Terra stakk av med. Bitcoin gjør slike institusjoner fullstendig overflødige, som selvsagt plager enkelte investeringsdirektører dypt.
  5. Heltene som bleknet: Hvor mange banksjefer ble fengslet etter finanskrisen? Hvor mange sjefer i Nordea kommer til å havne i fengsel for hvitvasking? Ikke mange. Sentralbanksjefen i USA under finanskrisen fikk sågar Nobelprisen i økonomi denne måneden. Det får vi neppe gjort noe med, men Bitcoin tar fra dem makten til å begå slike forbrytelser.
  6. De stabile myntene som kollapser: Alle kjenner til Zimbabwes dollar og Venezuelas bolivar, men også på hjemlige fronter går fiat raskt sørover nå. Tyrkias lira har mistet tre fjerdedeler av dollarverdien på fire år. Norske kroner har mistet en fjerdedel, i likhet med britiske pund, som har IMF på døren. Og dollaren selv har mistet fem sjettedeler av Bitcoin-verdien sin i samme periode.
  7. Sentralbankene som raner deg: Ville du stemt for å betale ned bankenes gjeld under finanskrisen med dine egne penger? Selvsagt ikke. Derfor satset myndighetene heller på inflasjon, altså å redusere verdien av pengene dine. Vil de begrense seg under neste krise? Det spiller ingen rolle om du har fiat i banken eller i madrassen. Sugerøret når alle som ikke har Bitcoin.
  8. Regulering: Den europeiske sentralbanken uttalte nylig at hvis de ikke utvikler digitale sentralbankpenger vil de miste posisjonen sin. Norges Bank undersøker for tiden muligheten for det samme i Norge. Dette er selvsagt en anerkjennelse av at fiat har feilet, men det er også en eksistensiell trussel for vestlige verdier. Digitale sentralbankpenger er håndlaget for overvåkning og kontroll, hvor du kun kan bruke pengene i gitte perioder, på gitte produkter, i gitte områder, alt ettersom hva staten ønsker av deg. Det er ikke tilfeldig at Kina er verdensledende på dette. Bitcoin er dermed ikke bare en finansiell investering, men et basisbehov for frihet i fremtiden.
  9. Offisiell valuta: Under alle store fremskritt for menneskeheten finnes det noen som ser mulighetene og andre som vil beskytte privilegiene sine. Den katolske kirke gikk imot mulighetene til trykkekunsten og Sør-Europa er fattigere til den dag i dag. Slike prosesser tar tid, men det er avgjørelsene vi tar i dag som former fremtiden. El Salvador er det første landet som innfører Bitcoin, hvem våger å være blant de siste?
  10. Til slutt: Hvordan ville det sett ut om en ny global, digital, åpen, usensurerbar og knapp valuta ble monetisert fra null? Svaret er utenfor vinduet ditt.

Mange er redde for at de er for sent ute til å skaffe seg Bitcoin. Andre frykter volatilitet, utfordrere eller regulering. Men ingenting har vist seg å være mer risikabelt enn å bruke sentraliserte penger, enten det er krypto, fiat eller gull. Og fremtiden kommer enten du er klar for den eller ikke.

               Reklame                                                             

Forbered deg godt: skaff deg Bitcoin.

Dette er et gjesteinnlegg skrevet av Erik Dale. Uttrykte meninger er helt deres egne og reflekterer ikke nødvendigvis meningene til Bitcoinplassen.